MENIU

VIDEO | Uriașii oceanelor, în pericol. Mor de foame din cauza poluării

Lamantinii, uriașii oceanelor, în pericol de dispariție din cauza poluării. Foto/captură video

Poluarea mărilor și oceanelor are efecte dramatice asupra vieții acvatice. Sute de lamantini au dispărut de la începutul anului, anunță autoritățile din Florida. Au murit, pur și simplu, de foame, pentru că hrana lor este grav afectată de poluarea excesivă a apelor. 

Cunoscuți și sub numele de „vaci de mare”, lamantinii sunt într-un real pericol. Peste 800 de exemplare au murit în prima jumătate a acestui an, un număr record. În apele Floridei mai trăiesc acum în jur de 6.300 de astfel de animale marine.

Biologi marini au găsit ușor explicația pentru această tragedie: pătura de iarbă de mare este distrusă din cauza poluării tot mai accentuate, iar lamantinii nu mai au ce să mănânce. Ei mai sunt numiți și „vaci de mare”, tocmai pentru că au nevoie de cantități uriașe de iarbă, asemeni animalelor de fermă.

„În acel moment este greu să nu apreciezi ce creatură incredibilă este. Un uriaș blând, care nu are pradă și nici prădători. Își petrece viața păscând în meditație și jumătate din zi se odihnește în casa acvatică”, spune un biolog marin.

Lamantinii sunt cei care au inspirat legendele cu sirene, din cauza sunetelor ciudate pe care le scot.