MENIU

VIDEO Un nou episod halucinant în plen, un deputat AUR și-a acuzat un coleg că e "nazist"

Ovidiu Ganț, deputat FDGR

Un nou incident grav, lansat în plen de un politician AUR. Deputatul Ovidiu Ganț a cerut Parchetului General să se autosesizeze, după ce deputatul AUR Titi Stoica l-ar fi numit ”nazist”. Remarca face trimitere la o presupusă legătură între Forumul Democrat al Germanilor din România și fostul Grupul Etnic German, formațiune paravan a Germaniei naziste, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

De la tribuna plenului, deputatul Ovidiu Ganț, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, a afirmat că a fost victima unei agresiuni verbale "fără precedent" din partea deputatului AUR Titi Stoica. 

Acesta l-a catalogat pe Ganț drept ”nazist, invocând o presupusă legătură între actualul Forum Democratic al Germanilor din România și fostul Grup Etnic German din România (Deutsche Volksgruppe in Rumänien), organizație-paravan a intereselor Germaniei naziste, în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Deputatul AUR Ciprian Titi Stoica a respins acuzaţiile lui Ovidiu Ganţ, susţinând că el a catalogat "naziste" metodele folosite în Comisia de regulament şi că poate să demonstreze acest lucru.

Pe de altă parte, toate celelalte grupuri parlamentare, PSD, PNL, UDMR si USR au condamnat, prin reprezentanții lor, declarația făcută de politicianul AUR: 

, asemenea fapte de a cataloga și de a pedepsi un grup pentru faptele unei persoane sunt apucături naziste. Forumul Democrat German este continuatorul etnicie germane, care a fost condamnat de Tribunalul de la Nurmberg și considerat nazist.

Portalul factual.ro cataloghează drept PARȚIAL FALSĂ "afirmația că Forumul Democrat al Germanilor din România este „succesor în drepturi” al Grupului Etnic German". Chiar dacă există o succesiune juridică limitată între cele 2 entități, instanțele au decis că acest lucru nu implică aderarea FDGR la ideologia nazistă.