MENIU

VIDEO | Teza de doctorat dată în...vin, iar mai apoi așezată în beci

Studenții învață să facă vin, aceasta fiind considerată teza de doctorat

Tezele de doctorat ale studenților de la Facultatea de Horticultură a Universității de Agricultură și Medicină Veterinară din Iași sunt așezate în beciul „Vasile Adamachi”. Tinerii doctoranzi studiază şi au oportunitatea de a crea propriul vin, de la bobul de strugure, la sticlă. 

Din cele peste 30 de hectare de pământ pe care le deține universitatea de Agricultură și Medicină Veterinară din Iași, jumătate sunt plantate cu viță-de-vie.

„Aici, în laborator, facem analize fizico-chimice, analize de culoare pentru vinurile pe care le avem in studiu”, spune Cintia Colibaba, șef lucrări la Facultatea de Horticultură a USAMV Iași.

De-a lungul studenției, doctoranzii au studiat vinul în diferite etape. Ioana este la finalul cercetărilor şi urmează să prezinte rezultatul final în fața comisiei specializate.

Sincron Ioana Călin- doctorand USAMV

„Știm că tema actuală este scăderea dioxidului de sulf în vinurile din zilele noastre. Foarte mulți conumatori se bazează pe acest aspect atunci cînd caută să cumpere un vin și mai ales să îl consume”, spune Ioana Călin, doctorand USAMV.

Colegii Ioanei din anii mai mici au început cercetările și fiecare se află fie în etapa de ințiere, fie la jumătatea drumului cercetării.

„Teza de doctorat pe care urmează să o suțin peste doi ani este despre impactul levurilor non-savoromice asupra vinurilor albe”, spune Răzvan George Niță- doctorand USAMV

Sincron Maria Iulia Cerbu, un alt doctorand, spune că e perioada studiului a constat că produsele de maturare le îmbunătățesc din punct de vedere calitativ.

Vinurile create la Facultatea de Horticultură nu sunt destinate comercializării. Conducerea speră, totuși, că într-o zi aceste sortimente vor ajunge în pahare. 

 

Foto www.eisberg.ro

Mai multe articole despre: