MENIU

VIDEO | Spania fierbe - Proteste masive la Madrid. Premierul, acuzat de trădare

Proteste Spania. Foto: captură YouTube

Proteste masive în Spania, duminică! Aproximativ 25.000 de persoane scandează în Madrid împotriva hotărârii guvernului de a-i grația pe politicienii condamnați pentru referendumul ilegal privind independența Cataloniei, relatează Realitatea Plus. 

Mii de oameni au ieșit în centrul Capitalei spaniole pentru a protesta față de guvernul condus de Pedro Sánchez.

Executivul a anunțat că vrea să-i grațieze pe liderii separatiști care au organizat referendumul pentru independența Cataloniei. La adunare au venit și șefii partidelor politice din opoziție.
”Spania - DA, grațierea - NU!”, acesta a fost mesajul lui Pablo Casado, liderul principalului partid din Opoziție. El i-a transmis premierului Pedro Sánchez, ”să nu vândă unitatea și suveranitatea națională pentru o mână de voturi”.

Premierul Pedro Sánchez, aflat într-o vizită oficială în Argentina, a transmis că înțelege revolta cetățenilor, dar le-a cerut să aibă ”înțelegere și mărinimie”.

În februarie 2019, dreapta a reușit să adune în stradă zeci de mii de oameni care i-au cerut demisia lui Sanchez, acuzându-l că a "trădat" Spania prin dialogul cu separatiştii catalani.

În octombrie 2019, nouă lideri ai separatiştilor catalani au primit pedepse cuprinse între 9 şi 13 ani de închisoare pentru încercarea de a declara independenţa provinciei lor, în legătură cu referendumul din Catalonia, interzis de guvernul de la Madrid. Alţi trei separatiști au fost consideraţi vinovaţi doar de nesupunere, faptă mai puţin gravă, pentru care nu au primit pedepse cu închisoarea.