MENIU

VIDEO | PROTESTE Rusia. Arestările masive din Moscova, criticate de Uniunea Europeană. Peste 4.400 de persoane au fost reținute

Proteste Rusia , 31 ianuarie 2021 Foto: Twitter.com

Uniunea Europeană critică Rusia pentru arestările masive de la protestele împotriva regimului Putin organizate de Aleksei Navalnâi. Peste 4.400 de oameni au fost arestați, printre ei și 60 de jurnaliști și soția principalului opozant al liderului de la Kremlin, Iulia Navalnâia. Un om și-a dat foc în centrul Moscovei, fiind dus de urgență la spital. Reacția UE vine cu doar două zile înainte de vizita șefului diplomației Josep Borrell la Moscova în perioada 4-6 februarie pentru a cere eliberarea lui Navalnâi și pentru a discuta despre normalizarea relațiilor dintre Moscova și UE.

Șeful diplomației UE, Josep Borrell, a criticat duminică ”arestările masive” din timpul protestelor pro-Navalnîi din Rusia și „utilizarea disproporționată a forței” împotriva protestatarilor și jurnaliștilor, relatează AFP.

"Oamenii trebuie să poată exercita dreptul de a protesta fără teama represiunii. Rusia trebuie să-și respecte angajamentele internaționale", a scris pe Twitter Josep Borrell.

Şi secretarul de stat american Antony Blinken a condamnat duminică pe Twitter represiunea Moscovei împotriva protestatarilor anti-guvernamentali. Mesajul a atras reacţia MAE rus care a acuzat Statele Unite de "ingerinţă flagrantă" în afacerile sale interne, potrivit Agerpres.

Protestele au luat amploare în ultimele zile. Manifestațiile au început săptămâna trecută după ce autoritățile l-au arestat pe Aleksei Navalnâi. În toate regiunile, rușii au ieșit în stradă pentru a cere eliberarea acestuia. Și în Siberia au ieșit la proteste. Forțe de ordine impresionante au fost mobilizate în toate orașele Rusiei.

Poliția rusă a efectuat peste 4.400 de arestări și a blocat centrul mai multor orașe, inclusiv al Moscovei, în timpul unor noi demonstrații care au avut loc în toată țara pentru a cere eliberarea opozantului rus.

VIDEO | Rusia, împânzită de protestatarii care cer eliberarea lui Navalnîi. Metroul a fost închis, sute de oameni - arestați

Alexei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors în Moscova din Germania unde a fost tratat după o presupusă otrăvire pentru care îl acuză pe Vladimir Putin şi serviciile de securitate ruse. El face obiectul mai multor proceduri judiciare, pe care le consideră motivate politic.

Opozantul rus Aleksei Navalnîi rămâne după gratii 30 de zile după o decizie a unui tribunal rus

Potrivit organizaţiei OVD-Info, specializată în monitorizarea demonstraţiilor, cel puţin 4.407 persoane au fost arestate în 85 de oraşe, dar în principal la Moscova (1.357) şi Sankt-Petersburg (950). Printre cei arestaţi se numără şi soţia lui Navalnîi, Iulia, care venise să ia parte la demonstraţie în capitală.

Potrivit Uniunii Jurnaliştilor din Rusia, cel puţin 60 de reprezentanţi ai presei au fost arestaţi.

Alexei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie după ce s-a întors în Moscova din Germania unde a fost tratat după o presupusă otrăvire pentru care îl acuză pe Vladimir Putin şi serviciile de securitate ruse. El face obiectul mai multor proceduri judiciare, pe care le consideră motivate politic.

Un bărbat și-a dat foc în centrul Moscovei

Într-un incident separat, poliţia a anunţat că un bărbat şi-a dat foc duminică în centrul Moscovei, după ce s-a umezit cu un lichid inflamabil. El a fost dus de urgenţă la spital, după ce ofiţerii şi trecătorii au stins focul în câteva momente de când s-a aprins, potrivit unui comunicat al poliţiei din Moscova, citat de Reuters. Acesta a adăugat că bărbatul pare să fi recurs la acest gest din cauza a ceea ce a descris drept probleme personale. Nu a existat nimic care să sugereze imediat o legătură între incident şi protestele pentru eliberarea lui Navalnîi.

Reacția șefului diplomației vine cu puțin înainte de vizita sa la Moscova în perioada 4-6 februarie pentru a cere eliberarea domnului Navalnîi și pentru a discuta despre normalizarea relațiilor dintre Moscova și UE.

Aceasta va fi prima vizită în Rusia a unui șef al diplomației europene din 2017.

Această vizită ar trebui să permită „discuții aprofundate cu ministrul de externe Serghei Lavrov și alți interlocutori ruși înainte de discuția strategică a Consiliului European privind relațiile UE-Rusia programată pentru luna martie”.

"Otrăvirea, reținerea și arestarea politicianului de opoziție Alexei Navalnîi, precum și îngrijorările legate de libertățile fundamentale și drepturile omului în Rusia vor fi, de asemenea, pe ordinea de zi", se arată în comunicat.

Acțiunile Rusiei în Ucraina, sancționate de UE din 2014, vor fi de asemenea discutate.

Mai multe state membre au cerut adoptarea de noi sancțiuni europene după arestarea lui Navalnîi, dar măsura a fost suspendată la o reuniune a miniștrilor de externe din 25 ianuarie.

Cei douăzeci și șapte sunt „gata să reacționeze și să ia măsurile adecvate dacă situația o impune”, a precizat însă spaniolul după întâlnirea cu miniștrii.

"Vom vorbi despre asta când vom ști ce se va întâmpla cu Aleksei Navalnîi. Am fost de acord astăzi că vom aștepta decizia justiției ruse", a explicat șeful diplomației germane Heiko Maas după întâlnire.