MENIU

VIDEO Protest împotriva măsurilor anti-COVID la Luxemburg: Poliția a folosit tunuri de apă - S-au efectuat ARESTĂRI

Protest Luxemburg / Captură video

Sute de persoane au manifestat, sâmbătă, la Luxemburg împotriva măsurilor anti-COVID-19 adoptate în Marele Ducat. Poliţia a fost și ea prezentă și a recurs chiar la un tun cu apă şi arestări, atunci când lucrurile au părut să scape de sub control.

"Nu acestor legi liberticide", "Nu acestei obligaţii indirecte de vaccinare", se putea citi pe pancartele manifestanţilor, în număr de aproximativ 500, conform poliţiei, care au defilat scandând "Libertate, Libertate, Libertate!", relatează France Presse, preluat de Agerpress.

Adunarea, survolată de un elicopter şi drone, a fost strict supravegheată de poliţişti, sprijiniţi de întăriri din Belgia vecină, totul după altercaţiile care au avut loc sâmbătă, 4 decembrie, în cursul unei manifestaţii similare.

Protestatarii au forţat atunci intrarea într-un târg de Crăciun şi au aruncat cu ouă în direcţia locuinţei premierului Xavier Bettel, cerându-i demisia.

Poliţia a folosit de data aceasta un tun cu apă pentru a respinge un grup de manifestanţi care au încercat să forţeze barajul blocând accesul în centrul oraşului, aruncând petarde şi fumigene. Mai mult de zece persoane au fost arestate, potrivit poliţiei.



Măsurile de restricţie au fost înăsprite recent în Luxemburg, fiind introdusă obligaţia de a prezenta un certificat sanitar (care să ateste că titularul este vaccinat sau vindecat) în sectorul de agrement, şi nu doar un test negativ, așa cum se făcea până de curând.

Luxemburg, oficial Marele Ducat de Luxemburg, este o țară fără ieșire la mare, din vestul Europei. Se învecinează cu Belgia la vest și la nord, cu Germania la est, și cu Franța la sud. Capitala, Luxemburg, este, împreună cu Bruxelles și Strasbourg, una dintre cele trei capitale oficiale ale Uniunii Europene și sediul Curții Europene de Justiție, cea mai înaltă instanță judecătorească din UE.



În plus, din 15 ianuarie, în companii va fi solicitat certificatul de vaccinare sau un test negativ efectuat cu mai puţin de 48 de ore, mai arată sursa citată.