MENIU

VIDEO | Premieră medicală: Transplant de organe aduse din Bulgaria. 3 români au primit o nouă șansă la viață

Sursa foto: Captură video

În timp ce sistemul sanitar din țară noastră este sufocat de pacienții COVID, o premieră medicală vine în domeniul transplantului. Trei români au primit o șansă la viață după ce au primit organe de la o pacientă din Bulgaria aflată în moarte clinică. Intervențiile au fost făcute la Institutul Fundeni din Capitală, iar echipa a fost coordonată de profesorul Ioanel Sinescu, șeful Clinicii de Transplant Renal. 

Pandemia de COVID a afectat activitatea clinicilor de transplant, iar timpul de așteptare pentru pacienții înscriși pe liste a crescut.

După luni de așteptare și ședințe de dializă, doi bărbați au primit câte un rinichi, organe prelevate din Bulgaria.

Intervenția chirurgicală a durat o oră, iar acum cei doi pacienți se află sub supravegherea doctorilor de la Institutul Clinic Fundeni.

„Au fost transportați acum șapte zile. Au 39 de ani, sunt doi bărbați. Unul este din Argeș, care făcea dializă la Câmpulung Muscel de doi ani și jumătate, celălalt este din București, este pe dializă din mai, anul acesta. Amândoi au avut potrivire imunologică de 50% fără alte problem. După transplantare și revascularizare, rinichii și-au reluat funcția, nu mai fac dializă”, a precizat profesorul Ioanel Sinescu, șeful Clinicii de Transplant Renal. 

Doctorii spun că, până ajung în sala de operație, pacienții sunt supuși mai multor investigații, iar, după intervenție, rămân internați cel puțin două săptămâni.

„Până se vindecă plaga, până constatăm că regimul de medicamente imunosupresoare este pacientului adaptat la greutatea corporală, până când ne convingem că odată externat, el știe ce are de făcut acasă”, a mai afirmat profesorul Ioanel Sinescu.

În aceeași zi, pe mâna medicilor de la Spitalul Fundeni a ajuns și o femeie în vârstă de 55 de ani. Ea a primit ficatul care a venit tot din Bulgaria.

Totul a fost posibil după ce România şi Bulgaria au semnat un protocol de colaborare în domeniul donării şi transplantului de organe.

Fiecare ţară îi poate trimite organe celeilalte dacă niciun pacient de pe lista proprie de aşteptare nu este compatibil.

„Am fost anunțați cu câteva ore înainte că va fi prelevare în Bulgaria la Velikotarnovo. Am plecat miercuri, pe 10, cu Ambulanța Județeană Ilfov împreună cu antemergători. Le-am înmânat către Centrul de Nefrologie. Au început procedurile de histocompatibilitate și de evaluare imunologică”, a declarat Mihai Dobra, medic la Spitalul Clinic Fundeni.

Pe lista de așteptare a Clinicii de Transplant a Spitalului Fundeni sunt 1.500 de pacienți. Medicii spun că cei mai mulți dintre ei au ales să se imunizeze anticovid și asta pentru că, în cazul în care s-ar infecta, șansele de supraviețuire ar fi foarte mici. 

Mai multe articole despre:
transplant de organe bulgaria pacienti