VIDEO | Peste un million de dosare de pensie, reevaluate. Turcan: „Pensiile nu vor crește cu un procent infim"
Peste un milion de dosare de pensie au fost reevaluate. Pensiile care au fost calculate greșit vor crește, și nu cu sume infime, un leu sau doi, dă asigurări chiar ministrul interimar al Muncii, Raluca Turcan, într-un interviu exclusiv pentru Realitatea PLUS. Pensiile speciale nu pot fi eliminate, dar inechitățile da, iar noua lege, care îi vizează pe cei din sistemul judiciar este gata, anunță Raluca Turcan.
,,Un principiu de la care plecăm în procesul de reculculare a pensiilor este ca nicio pensie să nu scadă. Unele pensii mari pot avea și o creștere mai lentă. Nu vom vorbi de majorări din acestea ilare sau care să stârnească, dacă nu râsul, o revoltă. Când cineva vehiculează că se muncește, atâta timp ca unele pensii să crească cu sume nesemnficative, aruncă în derizoriu un proces pe care îl avem în vedere, ca pensiile mici să crească mai mult, ca inechitățile să fie eliminate.
În materie de pensii speciale, am dorit ca heirupismul să fie scos. Sunt voci politice care strigă să anulăm pensiile speciale, acest lucru nu poate fi realizat, fiindcă toate pensiile speciale au și o componentă de contributivitate. Am făcut o analiză cu jurisprudența CCR, dezbatere cu categoria de beneficiari, pentru că ne interesează ca varianta finală să fie și constituțională. Aici avem pregătită o variantă care ia în calcul procentul de calcul raportat la venit, numărul de luni și anii la care se calculează pensia.
Gândiți-vă că avem pensii pentru personalul aeronautic, dacă nu negociezi și pregătești oamenii, riști ca sistemul să fie depopulat. Avem varianta pregatită, dar pentru a o prezenta public, avem nevoie de stabilitate politică. Inechitățile create de pensii nu au legatură cu beneficiarii, oamenii care sunt în magistratură, el și-a asumat să facă o meserie, vina e a politicienilor că au schimbat legile peste noapte. Cei care lucrează inclusiv în sistemul de pensii speciale nu trebuie marginalizați, ei trebuie să fie parte la această schimbare, să înțeleagă că e nevoie de echitate și reguli, fie ca vorbim de pensiile speciale sau din sistemul public.
Aș dori imediat ce se stabilizează scena politică să lansăm în dezbatere proiectul", a declarat Raluca Turcan, într-un interviu exclusiv pentru Realitatea PLUS.
Turcan: Pensiile nu vor crește cu un procent infim
Întrebată cum cresc pensiile cel puțin cu rata inflației, ministrul interimar al Muncii a răspuns: „Această întrebare spulberă speculațiie că dacă există un procent angajat în PNRR, există riscul ca majorările vizate de noi să se blocheze. România estimează creștere a PIB. Întregul proces de reformă în care se iau în calcul mai mulți factori de contributivitate, deci crește baza de contributivitate, e un motiv în plus. Matematica e simplă. Dacă acum există o lege prin care se indexează procentual și pensiile mici (o pensie de 800 lei e indexare de 8 lei, pensie de 70.000 e de 7.000), dacă noi venim cu formula ca pensiile mici să crească mai mult, iar pensiile mai mari mai mult, evident poate fi menținut procentul”.
Legea pensiilor pentru sistemul judiciar e gata
,,Noi, în programul de guvernare depus la Parlament, avem propunere de a majora aceste pensii cu rata + minim 50% din câștigul salarial mediu brut, astfel încât să existe posibilitatea de a crește pensiile cu un procent mai mare. La minister avem simulări privind indexarea care pleacă de la 6% cât ar rezulta în baza legii actuale până la 12% cât ne-am gândit să facem aceste simulări. După ce se elaborează bugetele pe ministere, apoi cel de stat, vom vedea exact care va fi procentul, astfel încât majorarea să fie sustenabilă, nu să dai cu o mână și să iei cu două, saă fie nevoie să te împrumuți.
Vom face față să susținem pensiile exact prin măsurile prezentate până acum, însă vă zic cu maximă onsetitate. Dacă nu facem nimic în sisemult de pensii, în câțiva ani riscăm ca acesta să sară în aer. Există niște studii care arată că dacă nu se întâmplă nimic, vom ajunge ca puterea de cumpărare a unei pensii medii să ajungă la 500 de lei, situația e dramatică.
Turcan: Nu magistrații sunt de vină pentru pensii
Partea de documentare și documente ține de Ministerul Muncii, nu o să vină să ne facă legea cineva din afară. Acești experți iau în analiză propunerile noastre, fac proiecții ale analizelor noastre pe segmente de beneficiari, ne oferă o variantă de lucru pe care noi o supunem dezbaterii publice, iar legea se adoptăa la propunerea Ministerului Muncii, prin Parlament. Va fi legislație facută de noi. Putem primi mai multe variante, iar selecția o face Ministerul Muncii”, a mai precizat oficialul.
Întrebată dacă ar dori să rămână la Ministerul Muncii, Raluca Turcan a răspuns: „Când se formează un Guvern, opțiunile personale nu au ce căuta”.