MENIU

VIDEO Momentul „răpirii” unui opozant al regimului lui Vladimir Putin

Ruslan Șavedinov, opozant al Kremlinului, „răpit” de autoritățile ruse potrivit opozantului lui Putin Alexsei Navalnîi

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a acuzat miercuri autorităţile ruse că l-au "răpit" pe unul dintre colaboratorii săi, Ruslan Şavedinov, arestat după o percheziţie şi trimis imediat în Arctica pentru a-şi efectua stagiul militar.  Momentul „răpirii” a fost prezentat de Navalnîi pe contul său de pe o rețea de socializare. Este primul efect vizibil al legii promulgate de liderul de la Kremlin la începutul lunii decembrie. Acțiunea controversată a autorităților ruse vine după ce a intrat în vigoare extinderea statutului de „agent străin”, prin care inclusiv persoane fizice, mai ales ziarişti și activiști împotriva regimului Putin, ar putea fi  declarate „agenţi străini".

Ruslan Şavedinov, de 23 de ani, este un colaborator al organizaţiei lui Aleksei Navalnîi, Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK), clasat anul acest drept "agent al străinătăţii" şi ţintă a unei anchete pentru "spălare de bani".

Momentul în care Ruslan Şavedinov este „răpit” de armată, publicat de principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi:


Activistul Ruslan Şavedinov (Shaveddinov) a fost arestat în locuinţa sa din Moscova şi trimis la 2.000 de kilometri depărtare, în arhipeleagul Novaia Zemlea, din regiunea Arhanghelsk. Totuşi, un oficial al armatei l-a acuzat pe activist că este un dezertor. Potrivit lui Nvalnîi, acesta ar fi fost scutit de la serviciul militar. 

Principalul opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, a acuzat miercuri autorităţile ruse că l-au "răpit" pe unul dintre colaboratorii săi, arestat după o percheziţie şi trimis imediat în Arctica pentru a-şi efectua stagiul militar, informează AFP, preluată de Agerpres

"Ei au spart uşa lui Ruslan Şavedinov, l-au răpit, l-au urcat imediat într-un avion şi l-au trimis undeva în Arhanghelsk, unde este transportat într-un convoi plin de poliţişti", a declarat marţi Navalnîi pe Twitter, însoţindu-şi mesajul cu o înregistrare video în care se poate vedea cum un tânăr urcă într-un furgon, noaptea şi într-un peisaj înzăpezit, însoţit de oameni în uniformă.

Potrivit lui Navalnîi, tânărul a fost trimis la baza militară de pe insula Novaia Zemlea (Pământul Nou), arhipelag rus din Oceanul Arctic. "El este deţinut în mod ilegal. Un adevărat prizonier politic sau chiar un exilat", a denunţat el miercuri, pe blogul său.

Serviciul militar de 12 luni este obligatoriu pentru bărbaţii din Rusia, cu vârstele cuprinse în 18 şi 27 de ani, dar pot exista scutiri din motive medicale sau alte circumstanţe.

Potrivit lui Navalnîi, activistul este sub supraveghere permanentă, fiind însoţit de un bărbat în continuu, chiar şi atunci când se duce la toaletă. 

Shaveddinov lucra la organizaţia condusă de Aleksei Navalnii, Fondul luptei împotriva corupţiei (FBK), la momentul arestării.

FBK a fost declarat „agent străin” de către Guvernul Rusiei în octombrie, astfel devenind obiectul mai multor verificări din partea autorităţilor. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat la începutul lunii decembrie legea care permite extinderea statutului de „agent străin” la jurnalişti şi internauţi, și nu numai. După modificarea legii mass-media şi informaţiilor, inclusiv persoane fizice, mai ales ziarişti și activiști, pot fi  declarate „agenţi străini". Vizați sunt mai ales cei care scriu pe „teme politice și sociale”. Termenul de „agent străin” vine din epoca stalinistă și era destinată opozanților reali sau presupuși, apoi a fost utilizată în anii 1970-1980 pentru a-i desemna pe disidenţi, acuzaţi că ar lucra în interesul Occidentului.

Rusia, înapoi în anii '50! Oricine va putea fi declarat „agent străin”

Serviciul militar este obligatoriu în Rusia pentru bărbaţii mai tineri de 27 de ani, pe durata unui an, chiar dacă o parte semnificativă din populaţie se sustrage prin diverse mijloace.

Un purtător de cuvânt al Comisariatului militar de la Moscova, Maksim Loktev, a declarat pentru agenţia TASS că Ruslan Şavedinov "s-a sustras multă vreme" serviciului militar, astfel că înregimentarea lui expres s-a făcut "conform legii", potrivit Agerpres.

"Serviciul militar s-a transformat pur şi simplu într-un mecanism carceral, asemănător unei forme de detenţie", a denunţat marţi Navalnîi.

Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) este la originea mai multor anchete ce denunţă modul de viaţă şi infracţiunile elitelor ruse.