VIDEO Mesaj pentru clasa politică de la Palatul Cotroceni - Ce le cere, urgent, Klaus Iohannis Guvernului și partidelor din România
Președintele Klaus Iohannis a avut un mesaj pentru partidele din România de Ziua Culturii Naționale, vineri, 15 ianuarie, când este aniversată nașterea poetului Mihai Eminescu.
Șeful statului le-a cerut partidelor politice să creeze cât mai urgent un „cadru strategic” pentru cultura românească, a cărui lipsă s-a văzut, dramatic, în acest ultim an marcat de epidemia de coronavirus.
„Acum un an, la puțin timp de la preluarea celui de-al doilea mandat de Președinte al României, solicitam forțelor politice responsabile să propună un cadru strategic, care să fructifice patrimoniul național, creativitatea și diversitatea expresiilor culturale. Am solicitat, totodată, să fie stabilite prioritățile și obiectivele concrete ale modernizării infrastructurii culturale naționale, menite să conducă la depășirea contradicțiilor și paradoxurilor culturii românești. Pandemia de COVID-19 a scos în evidență necesitatea și urgența unui astfel de demers. El nu mai poate fi amânat, trebuie și poate să fie dus la bun sfârșit de actuala guvernare, pentru a produce efecte benefice de care să se bucure publicul și cultura română în ansamblul ei.
Mă voi implica activ, astfel încât promisiunile să fie transformate în realitate de către cei în măsură să livreze investițiile necesare actului cultural, accesul competitiv și nediscriminatoriu la resursele sectorului, un cadru legal coerent, atât în domeniul patrimoniului, cât și al funcționării instituțiilor de cultură. (...)
Semnificațiile zilei de astăzi capătă noi valențe în contextul actual al pandemiei, mai cu seamă prin prisma eforturilor dumneavoastră, creatorii și operatorii culturali, în condițiile grele ale anului trecut.
În 2020, ne-am dat seama cu toții cât de importantă este cultura în viața noastră și ce mult contează contactul nemijlocit cu arta. Numeroși creatori s-au aflat în situația dureroasă ca, din cauza pandemiei, să nu se poată exprima în fața publicului care îi iubește.
Contribuția sectorului cultural la echilibrul global al societății românești, mai ales în această perioadă dificilă, este foarte importantă. De aceea, reafirm preocuparea mea pentru găsirea celor mai bune soluții de sprijinire a acestui sector, unul dintre cele mai greu încercate în această perioadă dramatică. (...)
Distincțiile oferite astăzi unor instituții publice, unor operatori culturali privați sau artiști independenți onorează dedicarea și creativitatea de care a dat dovadă sectorul cultural în menținerea activă a legăturii artelor cu publicul, pentru a găsi soluții la constrângerile pandemiei. În războiul împotriva virusului, prin eforturile și dăruirea dumneavoastră, muzele nu au tăcut! (...)
Anul 2021 ne dă speranța unei reveniri la normalitate. Ca de altfel și în cazul altor domenii, și în ceea ce privește cultura ne dorim ca normalitatea să însemne mai mult decât o simplă întoarcere la viața ante-pandemică. Normalitate înseamnă o Românie educată, modernizată, înseamnă un rol mai apăsat al culturii în coeziunea socială, o mai bună valorificare a creativității, dar și a patrimoniului și potențialului cultural”, a transmis vineri Klaus Iohannis.
Șeful statului a decorat mai multe instituții culturale din România și personalități artistice, cu ocazia Zilei Culturii Naționale, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Palatul Cotroceni.
Printre personalitățile decorate vineri în cadrul ceremoniei de la Palatul Cotroceni au fost criticul literar Alex. Ștefănescu, graficianul Mihai Pânzaru, scriitorul Radu F. Alexandru, Codruța Vulcu, director festivalul ARTmania, regizoarea Chris Simion, istoricul de artă Erwin Kessler, profesorul universitar Dumitru Borțun. La ceremonie a fost prezent și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.