VIDEO Românii, ÎNTREBĂRI despre vaccinarea împotriva COVID-19, în direct, la Realitatea PLUS. RĂSPUNSURILE medicilor și ale părintelui Vasile Ioana
Românii au întrebat despre vaccin și vaccinarea împotriva COVID-19, marți, în direct, la Realitatea PLUS. Medicii Beatrice Mahler și Radu Țincu, alături de părintele Vasile Ioana le-au răspuns. Să urmărim întrebările și explicațiile date telespectatorilor Realitatea PLUS.
Pot să fac sau nu vaccinul împotriva COVID-19 dacă am alergie la penicilină? Sunt contraindicații la vaccinare?
„Este foarte important daca alergia la penicilină a însemnat șoc anafilactic. E foarte important dacă inaintea administrării vaccinului să ia un antihistaminic. După ce face vaccinul, să rămână 15 minute, să aștepte. Precauția este la cei care au prezentat un șoc anafilactic la adminstrarea unui vaccin”, a răspuns medicul Beatrice Mahler, manager al Institutului Național de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în direct, la Realitatea PLUS.
Radu Țincu, medic primar toxicolog la secţia de ATI - toxicologie a Spitalului Floreasca, a mai precizat că „singurele contraindicații sunt șocul anafilactic la medicamente și alte vaccinuri, femei gravide, si cei care au sub 16-18 ani. (...) pentru toate celelalte persoane este accesibil (vaccinul - n.red.). Însă persoanele aflate în chimoterapie este foarte posibil să nu aibă efect, dar nu face rău. Este posibil să nu aibă efectul așteptat pentru că sistemul imunitar nu poate produce anticorpii necesari din cauza stării slăbite a organismului”.
Este necesară și o testare COVID-19 înainte de vaccin, dacă ești sau nu infectat deja?
„Nu e necesară testarea, ci, din contră, vaccinarea poate grăbi mecanismul prin care organismul face face anticorpi și să diminueze simptomatologia. Studiul care s-a derulat, inclusiv in România, cu anticorpi monoclonali, a fost administrat persoanelor care au avut contact cu o persoană infectată. Noi, prin vaccin, dăm posibilitatea organismului să producă.
Nu există nicio contraindicație ca unei persoane asimptomatice să i se administreze vaccinul”, a răspuns medicul Beatrice Mahler.
Cei care au fost infectați pot face vaccinul la mai puțin de trei luni de la ieșirea din spital sau de la vindecare?
„Da, dacă doresc, mai pot amâna 2-3 luni. Nivelul de anticorpi se păstrează variabil o anumită perioadă de timp. Nu se știe exact perioada. Persoanele care au fost vindecate de COVID pot fi vaccinate, astfel vor avea un titru de anticorpi și mai protectivi”, a declarat Beatrice Mahler, marți, la Realitatea PLUS.
Dacă sunt operat pe cord deschis, cu trei bypass-uri, sufăr de tiroidă, afecțiune pulmonară, pot să mă vaccinez?
„E foarte important ca cei care au mai multe afecțiuni asociate să discute cu medicul de familie, care va ști dacă va recomanda un consult la specialist. În momentul administrării vaccinului să fie bolile compensate, să nu fie simptomatice”, a explicat Beatrice Mahler.
Ce anunț a făcut Dumitru Cojanu, președinte al Federației Pensionarilor Unirea, la Realitatea PLUS
„M-aș vaccina, problema pentru vârstnici este foarte importantă. Așteptăm de foarte multă vreme să ajungem la vaccinare. Și majoritatea pensionarilor vor. Din cele peste 16.800 de decese în Ro,ânia, 15.000 sunt vârstnici. În afară de această categorie mai sunt și decesele celorlalte boli, morbiditățile. Știm cu toții că aceste capacități, din spitale, au fost reduse pentru a face loc activităților de COVID. (...) Pensionarii sunt hotărâți, majoritatea, să facă acest vaccin mult așteptat”, a anunțat Dumitru Cojanu, marți, în direct, la Realitatea PLUS.
RECOMANDĂRILE pentru vaccinarea împotriva COVID-19 ale părintelui Vasile Ioana pentru credincioși
„Patriarhia Română are deschiderea să-i ajute pe credincioșii ei să cunoască. Împreună cu Secretariatul pentru Culte și Ministerul Sănătății își dau mâna acum, pe de o parte, și cei care vindecă trupul și cei care vindecă sufletul își dau mâna. Această campanie e de conștientizare. E esențial să știm că informarea e esențială.
Noi nu avem voie să le spunem oamenilor dacă să se vaccineze sau nu. Oamenii vor afla mai multe lucruri: vreau să știu ce e acest ARN, dupa ce stă în corpul meu, cum se elimină...
Ca preot îi recomand fiecărui credincios să se informeze. Noi nu facem campanie pro sau anti vaccinare, pentru că noi suntem păstori de suflete, pentru trup îi îndrum către medici. (...)”, a declarat preotul Vasile Ioana, marți, la Realitatea PLUS.
„Am câteva recomandări pentru credincioși:
1. Informați-vă! Este esențial.
Nimeni nu are voie să ia decizia din zvonuri. Sunt foarte mulți care au auzit, văzut pe whatsapp că a zis cine știe cine nu știu ce. E foarte important să selectăm informația, din surse sigure.
Dacă am avut încredere în medici când ne-a durut spatele, nu m-am dus la vrăjitoare, la cititor în bobi. Când am o problemă sufleteasca vin la preot. Întrebăm specialiștii și specialistul cel mai bun în care ai incredere e medicul de familie. Când ai temperatură nu o întreb pe vecină!
2. Sursa sigură! E esențial să ai o sursă sigură, e sursa vieții. Medicul. Ăla nu te minte, îți spune adevărul. Tu ai nevoie să fii în contact cu medicul tău de familie. Eu ca preot nu sunt pro sau contra vaccinare. Ce le recomand tuturor e să se informeze.
Fugiți de informațiile false de pe Whatsapp. Eu merg la muntele Ahos... Pe Whatsapp sunt multe filmulețe...
Când primesc filmulețe de genul acesta să se sfătuiască cu părintele duhovnic. Tu ai nevoie de doi oameni: părintele duhovnic și medicul de familie. Sursa te ferește de minciună, acum trăim multe minciuni.
Următorul punct pe lista mea de recomandări este: Dumnezeu ne-a dat un mare dar: liberul arbitru.
3. Respectăm liberul arbitru! De ce? Pentru că dacă aproapele tău nu e de acord cu tine, tu trebuie să îi respecți alegerea. Pentru că această decizie nu a luat-o cu mintea, ci cu credința. Fiecare dintre noi trebuie să accepte și faptul că există și oameni care nu sunt de acord cu acest vaccin. Eu, ca preot, îi iubesc, în mod egal, și îi ocrotesc spiritual și pe cei care sunt de acord cu vaccinarea, și pe cei care nu sunt de acord cu vaccinarea. De aceea, dacă tu te vaccinezi, respectă liberul arbitru al aproapelui tău care nu se vaccinează. Se va intâmpla acum să te intrebe vecina: te-ai vaccinat? Nu! Ah, esti proastă.
Adică se va întampla să se nască o polarizare. Nu e bine sa polarizam oamenii și să-i împărțim. Mi-a plăcut domnul Arafat ieri. În fața camerelor de luat vederi a fost întrebat daca stie oameni care nu se vaccinează, și domnul Arafat... Îl felicit pentru deschidere. Mi-a plăcut enorm.
A spus așa: Am la mine la birou 4 sau 5 oameni care nu se vaccineaza. (...) Unul dintre ei a zis ca nu e inca convins. Ce a făcut domnul Arafat? I-a respectat decizia și a vorbit frumos despre el.
De aceea îi îndemn pe toți, cei care sunt în această campanie, să țină cont și de cei care nu sunt de acord să se vaccineze, chiar cu prețul vieții. Sunt unii care acum sunt extrem de porniți să nu se vaccineze.
Noi, ca preoți, îi informăm pe oameni și facem acum o campanie de informare, dar decizia le aparține exclusiv oamenilor, individual.
Fiecare om este liber să se vaccineze sau să nu se vaccineze.
De aceea, aceste trei recomandări: Informați-vă, informați-vă!, dar din sursă sigură. Nu luați decizii fără să vă informați. Dintr-o sursă sigură.
După aceea puneti în balanță cele doua rele. Sunt două rele: această pandemie cu toată nebunia ei sau să-ți bagi un ser în corp să te ocroteasacă un timp.
În acest sens va trebui să iei o decizie. Individual, fiecare își ia decizia și și-a asumă. De aceea vă îndemn pe toți: Haideți să respectăm liberul arbitru și al celor care nu vor să se vaccineze”, a mai explicat părintele.
Vasile Ioana a mai anunțat că „s-a făcut propunerea către Patriarhie să vină specialiști care să le vorbească credincioșilor despre acest subiect - vaccinarea împotriva COVID-19”.
Părintele Vasile Ioana este parohul bisericii „Sfântul Nicolae Dintr-o Zi”, aflată în apropierea Pieței Universității din Bucureşti.