MENIU

VIDEO | Imaginea UMILINȚEI. Bolnavi cu dizabilități ținuți în mizerie de nedescris și batjocoriți de personal

Bolnavi cu dizabilități ținuți într-o mizerie de nedescris. Captură video

Nereguli uriașe au fost descoperite la unul dintre cele mai mari centre pentru persoanele cu dizabilități din țară. La Suceava, peste 300 de bolnavi trăiesc în condiții greu de imaginat. Pe lângă mizerie și gândaci, oamenii sunt umiliți de cei care ar trebui să-i îngrijească. Inspectorii Consiliului de Monitorizare au descoperit dezastrul și l-au raportat autorităților. Vă avertizăm că urmează imagini și detalii cu un puternic impact emoțional. 

Sute de bolnavi dorm seară de seară pe saltele vechi, murdare, cu arcuri rupte. Se-ntâmplă la Centrul de Recuperare și Reabilitare Neuropsihiatrică Sasca Mică din Suceava, unde deși există saltele și lenjerii noi, pacienții sunt ținuți în mizerie. Și curățenia în saloane lasă de dorit. O îngrijitoare a fost surprinsă în timp ce spăla cu apă din toaletă.

Pe lângă bolile pentru care sunt internați, cei mai mulți pacienți nu au dinți și le este imposibil să mănânce. Asta deși în centru există stomatolog.

Toate aceste probleme au fost comunicate autorităţilor locale. Reprezentanții Consiliului de Monitorizare spun însă că vor face plângeri penale.

Întrebați de toate aceste nereguli, reprezentanții Centrului din Suceava nu au negat acuzațiile, însă susțin că centrul se află într-un proces de reformare.

Centrul din Suceava nu este însă un caz singular. În urmă cu câteva zile, un pacient internat într-un centru din Călinești a fost omorât în bătaie de un asistent aflat în stare de ebrietate.