MENIU

VIDEO „Doamna de Fier” a Germaniei, discurs emoționant în Bundestag. Merkel cere RESTRICȚII dure, pentru a nu fi „ultimul Crăciun cu bunicii noștri”

VIDEO „Doamna de Fier” a Germaniei, emoționată în Bundestag. Merkel cere RESTRICȚII dure după recordul de decese, pentru a nu fi „ultimul Crăciun cu bunicii noștri” Foto: FAZ.net

Cancelarul german Angela Merkel a făcut miercuri un ultim apel pentru reducerea contactelor sociale în perioada sărbătorilor de Crăciun, fiind vizibil emoționată când a vorbit în fața deputaților din Bundestag. Cancelarul german a amintit recordul zilnic de decese cu care se confruntă țara în ultima perioadă din cauza epidemiei de coronavirus.

 

Angela Merkel a îndemnat miercuri la introducerea de noi restricţii până la mijlocul lui ianuarie pe întreg teritoriul Germaniei, unde măsurile existente s-au dovedit insuficiente pentru a limita numărul de contaminări cu noul tip de coronavirus, informează AFP, preluată de Agerpres. 

Cancelarul german cere impunerea restricțiilor di n16 decembrie , și nu din 19 decembrie când începe și vacanța de sărbători.

„Vom regreta că am fost neglijenți înainte de Crăciun”, a spus miercuri cancelarul, potrivit Frankfurter Allgemeine Zeitung, spunând că un număr de 590 de decese pe zi este „inacceptabil din punctul meu de vedere”. 

„Până la Crăciun mai sunt 15 zile. (...) Ce vom spune când vom privi în urmă la acest eveniment cum e doar unul la 100 de ani, dacă noi nu am fost capabili să găsim o soluție? (...) Dacă avem prea multe contacte sociale acum, înainte de Crăciun, și vom ajunge să avem ultimul Crăciun cu bunicii noștri, atunci sigur am făcut ceva greșit! Și nu trebuie să greșim!”, a declarat Merkel. 

Angela Merkel a pledat pentru restricții DURE după Crăciun și s-a pronunțat în favoarea impunerii interdicțiilor drastice în ceea ce privește contactele sociale în cele două săptămâni până la 24 decembrie.

„Numărul contactelor” între persoane „este prea ridicat, reducerea numărului de contacte este insuficientă”, a mai declarat Merkel în Bundestag, potrivit Agerpres.

Cancelarul federal a amintit în acest sens propunerile justificate ale experţilor ce vizează închiderea, cel mai târziu între Crăciun şi mijlocul lui ianuarie, a tuturor magazinelor nealimentare şi a şcolilor.

Angela Merkel i-a îndemnat de asemenea pe germani să reducă la minimum contactele sociale până de sărbători, evocând posibilitatea de a devansa și începutul vacanţei şcolare.

„Trebuie să facem tot posibilul” pentru a evita „o avansare exponenţială” a numărului de cazuri, a declarat Merkel.

Germania a înregistrat în ultimele 24 de ore 590 de decese cauzate de COVID-19, un număr record în evoluția epidemie până acum.

După ce a fost salutată pentru modul în care a gestionat pandemia în timpul primul val, îm primăvară, Germania se confruntă cu mari probleme în faţa valului doi, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Creşterea rapidă a numărului de cazuri a fost oprită prin închiderea unor sectoare ale alimentaţiei publice, culturii şi sportului la începutul lui noiembrie, însă numărul de contaminări zilnice se menţine la un nivel ridicat, ca și cel al deceselor. 

Astfel, Germania a depășit deja 20.000 de decese de la începutul epidemiei - până miercuri a raportat 20.348 de morți din cauza COVID-19, și a ajuns la un număr total de 1.229.269 de infectări cu noul coronavirus. Numărul infectărilor din ultimele 24 de ore a fost de 10.944 și al deceselor de 590. În plus, numărul de bolnavi aflaţi la terapie intensivă este considerat îngrijorător de  autorităţi.

Guvernul federal şi guvernele de land urmează să discute înainte de Crăciun asupra unor eventuale noi măsuri pentru stăvilirea pandemiei.

În pofida limitării adunărilor publice la 5 persoane, standurile cu vin cald, tradiţionale în Germania în timpul sărbătorilor de iarnă, devin tot mai numeroase pe teritoriul ţării şi atrag multă lume. Ele au devenit un factor de propagare a virusului, potrivit autorităţilor. 

În ultimele zile, mai multe landuri, dintre cel mai afectate de coronavirus, printre care Bavaria și Saxonia, au anunțat deja restricții.

Citește și RESTRICȚII dure în Bavaria, după recordul de DECESE din cauza COVID-19 din Germania. Situație dramatică în Saxonia