VIDEO Dezvăluiri exclusive la „Legile puterii”: Există un suspect în dosarul Apuseni, un lucrător de la ROMATSA
Dezvăluiri în exclusivitate la „Legile puterii” despre tragedia din Apuseni! Ultimele informații despre dosarul Apuseni prezentate miercuri seară, la „Legile puterii”, moderată de Alexandra Păcuraru. Mariana Ciucă, sora Aurei Ion, declarații despre tergiversarea dosarului și mutarea de la un parchet la altul în cei șapte ani câți au trecut de la accidentul cumplit din 20 ianuarie 2014. Au murit atunci studenta Aura Ion și pilotul Adrian Iovan, găsiți de localnici care au dat primul ajutor, pentru că salvatorii au ajuns după cinci ore de la prăbușirea elicopterului. Sora Aurei Ion a dezvăluit că în dosarul deschis după tragedie există un suspect de la serviciul de trafic aerian ROMATSA, relatează realitateadebucuresti.net.
„Exisă un suspect acum în dosar (n.r. dosarul Apuseni), un lucrător ROMATSA, dar demersurile bat pasul pe loc. Nu se întâmplă nimic și credem că nu se vrea. Dacă s-ar fi dorit să se facă ceva, s-ar fi putut face încă din primul an, pentru că s-au făcut peste 200 de audieri în primele luni, s-au strâns zeci de dosare. Avem peste 30 de dosare și totuși toate acele informații se pare că nu sunt suficiente pentru Parchetul General să formuleze o decizie ca să poată să trimită dosarul în judecată”, a declarat Mariana Ciucă, sora Aurei Ion, studenta moartă în 2014 în Apuseni, la „Legile Puterii”, potrivit realitateadebucuresti.net.
„Cel mai mult a lipsit partea de coordonare. Se poate auzi din înregistrări că oamenii vor să ajute, dar a fost haos, a fost Turnul Babel. Nu s-au înțeles între ei. Au intrat unii peste alții. Au oferit informații eronate. (Localizarea n.r.) se putea fac foarte simplu dacă cineva asculta activ și prelua informațiile și le punea pe o hartă. (…) Cu toate informațiile date, noi am reușit să le punem pe o hartă, iar cei care se presupune că sunt instruiți nu”, a explicat Mariana Ciucă.
„La momentul respectiv STS chiar a cerut ajutorul SRI, și SRI la rândul lui a eșuat, ceea ce ne dă de gândit (despre n.r.) lucruri ce țin de siguranța națională. Sunt multe exemple în acest caz care evidențiază lipsurile din sistem, din proceduri din protocoale, din normele lor. Și cred că asta ne-a deranjat pe noi cel mai tare. Poate nu neapărat faptul că ne-am fi dorit să fie cineva găsit vinovat, cât ne-am fi dorit să se evidențieze aceste greșeli și să se schimbe ceva. (…) Noi știm toate aceste informații. Ele sunt la dosar. Dosarul este încă in rem. Eu nu pot să vă spun aceste informații pentru că aș putea prejudicia ancheta”, a declarat sora studentei moarte în tragedia din Apuseni.
„Ni s-au pus piedici și aveam dovezi foarte clare că se măsluiesc acte și că se fac tot felul de mișcări. Dosarul Apuseni a fost tergiversat, a fost plimbat de colo, colo, de la Cluj, la Alba, la București, de la un parchet la altul. S-a stabilit la Cluj că e prea complicat. S-a trimis înapoi la București, la Parchetul General și tot așa și s-au schimbat nouă procurori de atunci, din ianuarie 2014. Toți au venit și toți au plecat, dar nu s-a întâmplat nimic. (…) Avocații au făcut tot posibilul să evidențieze cele din dosar. Un exemplu concret, când în 2014 experții medico-legali încercau să stabilească cauza morții Aurei și se voia foarte mult a se concluziona că moartea a fost la 30 de minute de la accident, cauzată de impact, când de fapt pe înregistrările audio este foarte clar că Aura era încă în viață după ora opt seara, cerând ajutor, se aude asta pe înregistrare și ne reieșea foarte clar ce s-a întâmplat acolo. Ne doare foarte tare faptul că Aura putea fi salvată, dacă se intervenea în timp util și acest timp util nu vorbesc de minute, vorbesc de ore. Hipotermia i-a cauzat Aurei moartea, iar hipotermia s-a instalat în timp”, a subliniat sora Aurei Ion, potrivit realitateadebucuresti.net.
Declarațiile vin la șapte ani de la tragedia din Apuseni. Pe 20 ianuarie 2014, un avion de mici dimensiuni s-a prăbușit la peste 1.400 de metri altitudine, într-o zonă izolată, între judeţele Cluj şi Alba. În aeronavă se aflau pilotul, copilotul și o echipă medicală formată din patru medici și o studentă la Medicină, care mergeau la Oradea pentru a preleva organele unei femei care suferise un accident vascular cerebral. În urma accidentului, pilotul Adrian Iovan și studenta Aura Ion au murit, iar ceilalți pasageri au fost răniți.