MENIU

VIDEO „Culisele statului paralel”. Traian Băsescu: E o propagandă mincinoasă la adresa mea. Eu nu am cerut niciodată să fie încheiate astfel de protocoale cu SRI

Traian Băsescu a făcut mai multe precizări în legătură cu protocoalele secrete încheiate de SRI cu mai multe instituții, în exclusivitate, duminică seară, în emisiunea „Culisele statului paralel”, moderată de Anca Alexandrescu, la Realitatea PLUS. Fostul șef al statului a spus că el nu a a știut de protocoale, nu a văzut un astfel de protocol și nu a cerut niciodată să fie încheiate astfel de protocoale.

 

„Eu afirm public încă odată că niciodată nu am văzut conținutul unui astfel de protocol. M-ar surprinde că nu știți o Hotărâre de Guvern care ați lucrat și care v-a generat protocoale. Este Hotărârea nr. 231 din 30 martie 2005 privind aprobarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005-2007 și a Planului de acțiune pentru implementarea Strategiei naționale anticorupție pe perioada 2005-2007. Ăsta este numele HG care a fost semnată de premierul Călin Popescu-Tăriceanu, de ministrul Justiției, Monica Macovei, ministrul de Interne, al Fondurilor Europene, al Finanțelor Publice. La Anexa 2, cautam pct 4, pct 5, la Măsuri scrie: Sesizarea de îndată a procurorului care sesizează cazul de catre structurile informative si de investigatie prin transmiterea oricăror informații și suport probator. Dle procuror (M.Negulescu - n.red.), cred că înțelegem amândoi ce înseamnă suport probator, da? Mai departe..., termen de realizare octombrie 2005. Instituțiile SRI, SIE, MAI, MFP, Spalarea banilor, DNA, Parchetul IICJ. Procedura, stabilirea procedurilor, protocoale semnate de instituțiile implicate”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, duminică seara, în exclusivitate, în emisiunea „Culisele statului paralel”.

„Toată propaganda asta mincinoasă, Băsescu le-a făcut protocoale, le-a cerut protocoale. Ce vedeți legat de CSAT nu are nicio legătură cu protocoalele, nu se cere nicăieri să se facă protocoale. Am făcut și publică hotărârea de CSAT invocată”, a mai precizat fostul șef de stat. 

Traian Băsescu i-a transmis fostului procuror DNA Mircea Negulescu, invitat în emisiune, că „niciodată nu le-au marcat strict secret. Le-au clasificat instituțiile, dar nu le-am cerut niciodată, era o Hotărâre de Guvern, ele puteau fi cerute de Guvern, nu de mine.

Sunt de acord că în baza acestei HG care implica și CSAT eu am știut că există niște protocoale, dar nu era treaba mea să iau toate protocoalele.

În schimb, dvs ați aplicat în mod ilegal protocoalele dintre SRI și Parchetul Înaltei Curți. (...) Dacă eu sunt inginer, dvs sunteți jurist. De ce le-ați aplicat dacă erau ilegale? Dacă, în baza acestor protocoale , procurorii au fost obligați să facă lucruri ilegale, trebuiau să refuze”.

Întrebat despre responsabilii abuzurilor făcute în baza protocoalelor, Traian Băsescu a răspuns că el este.

„Eu sunt. Am numit oameni prea tineri în funcții de mare putere care și-ar fi terminat teoretic mandatul prea devreme, si atunci, disperați să nu ajungă înapoi de unde au plecat... Kovesi trebuia să ajungă procuror pe procuratura locală la Sibiu. Au făcut tot ce au putut ca să își asigure viitorul după ce le expira mandatul legal. A fost marea eroare a ideii că, numind tineri, schimb vechea gardă.  Trebuia să pun oameni cu experiență, fie că vorbim de prim-adjunctul SRI, care era un maior prăfuit la vremea aia, fie procurorul general. Trebuia să pun oameni cu experiență, și nu oameni tineri. Proba oamenilor tineri în funcții de mare putere, pentru mine, a fost un rateu”, a concluzionat Traian Băsescu.

 

Mai multe articole despre:
traian basescu culisele puterii protocoale sri