MENIU

VIDEO Corupția la nivel înalt din spatele lui Ponta. Milionarul obscur care-l voia președinte

Victor Ponta

Informații controversate despre fostul premier Victor Ponta, care era consiliat de firma Podesta Group, la care face referire și procurorul Mircea Negulescu. Firma extrem de influentă lucra pentru înlăturarea fostului președinte Traian Băsescu de la putere în urma referendumului din 2012. Conform Wikileaks, Ponta a fost sprijinit de John Podesta, proprietarul firmei de lobby care ulterior a fost anchetată de FBI și de procurorii Departamentului de Justiție din SUA. Podesta a scris chiar un editorial în care îl ridica în slăvi pe Ponta și îl numea apărătorul democrației, în timp ce îi critica dur pe analiștii occidentali, informează Realitatea Plus.

Numele fostului premier al României, Victor Ponta, a apărut într-un schimb de e-mailuri în 2012, publicat de WikiLeaks, între fostul ambasador al Statelor Unite în România, Mark Gitenstein, și John Podesta, șeful campaniei electorale a candidatului democrat la președinția SUA, Hillary Clinton. Podesta era pe atunci președintele unei organizații extrem de influente la Washington, care îl susținea pe Ponta. Titlul și conținutul schimbului de mesaje, datat 28 iulie 2012, sugera organizarea unei întâlniri cu Victor Ponta chiar în ziua desfășurării referendumului de demitere a președintelui suspendat Traian Băsescu, 29 iulie 2012.

Contactat de jurnaliștii de la Profit.ro, Mark Gitenstein a declarat că nu-și amintește schimbul de mesaje publicat de WikiLeaks, dar a recunoscut că nu este exclus să se fi întâlnit cu Victor Ponta în acele zile. Pe de altă parte, fostul ambasador a mai spus că, atunci, l-a deranjat faptul că John Podesta l-a sprijinit pe Victor Ponta, într-un editorial apărut cu doar câteva zile înainte de referendum. În editorial erau criticați analiștii occidentali care caracterizaseră suspendarea lui Băsescu drept ”lovitură de stat” și se afirma că, de fapt, președintele încălcase Constituția, iar Victor Ponta este de fapt cel care ”apără democrația”.

În criza politică din vara lui 2012 ce a urmat suspendării președintelui, Gitenstein, dar și alți oficiali americani, au avertizat în mod repetat asupra consecințelor îndepărtării de la putere în mod abuziv, neconstituțional, a lui Băsescu, acuzând inclusiv presiuni politice și amenințări exercitate asupra unor instituții democratice precum Curtea Constituțională.



Patru ani mai târziu, FBI şi procurorii Departamentului de Justiţie au detonat bomba și au dezvăluit ițele corupte ale unor consultanţi politici americani, cu Partidul Regiunilor al fostului preşedinte ucrainean, controversatul Viktor Ianukovici, anunţa CNN. Printre ei se afla și nimeni altul decât Tony Podesta, fratele lui John Podesta, cel care stătuse și în spatele lui Victor Ponta în perioada referendumului pentru demiterea președintelui.

FBI a refuzat să comenteze informaţia, precizează CNN, dar Departamentul de Justiţie al SUA a afirmat că-şi menţine angajamentul de a ajuta recuperarea activelor furate, în numele poporului ucrainean. În 2012 , într-un interviu oferit postului Euronews, Ponta susținea că românii vroiau să scape de Traian Băsescu, dar rezultatele referendumului au arătat exact opusul, amintește Realitatea Plus. 

Mai multe articole despre:
victor ponta milionar obscur