MENIU

VIDEO Ceasul care dă ora exactă de aproape un secol, îngrijit de un singur om. Care este "SECRETUL" acestei meserii

Mecanism ceas/ Captură video

De aproape un secol, ora exacta se dă la Iași din Turnul Palatului Culturii. Ceasul imens se întinde pe trei etaje și reprezintă principalul punct de atracție turistică din centrul orașului. Ceea ce nu știu mulți, este că acesta este îngrijit de o singură persoană încă din anul 1977. 

Ion Cristea este cel care dă ora exactă la Iași de mai bine de jumătate de secol, iar Turnul Palatului i-a devenit casă, el fiind singurul care are grija de acest loc.

"De la cutremurul mare, din 1977, cam de atunci. Bine, cu doi ani inainte. Ceasurile m-au interesat de cand eram copil. Avea tata niste ceasuri eu le desfaceam si ma uitam la ele", povestește ceasornicarul.

Mecanismul uriaș este îngrijit doar de un singur om pentru că nu se găsesc alții care să fie instruiți. Iar dacă nu are fi fost nici el, bijuteria de la Palat ar fi fost lăsată de izbeliște.

"Am incercat, am adus cativa ca sa invete, dar dupa 3-4 luni au fugit. Conducerea sa delege cu hartie pe cineva si eu il tin si invat de numai-numai. Numai ca trebuie sa aiba cateva notiuni elementare", mai spune Ion Cristea. 

Ion Cristea este unul dintre puținii experți în mecanică fină și orologerie. La orele fixe, cele opt clopote ale ceasului cântă Hora Unirii. Ceasul a fost instalat în turn la comanda arhitectului Ion Berindei, fiind adus din Germania.

Intregul sistem al ceasului din turnul Palatului Culturii se intinde pe 3 etaje, ceea ce inseamna ca are o lungime de peste 20 m, cantareste cateva tone si are sute de piese.

"Aceste 8 clopote sunt 8 note muzicale, si in aceste conditii putem sa cantam orice. Dar pe mecanism este pusa Hora Unirii", a afirmat ceasornicarul.

Melodia ceasului se putea auzi de la cel puțin doi kilometri de Turn, dar poate fi ascultată oriunde în lume. În 2016 a fost montată o instalație în apropierea clopotelor care captează sunetele și le distribuie peste tot cu ajutorul internetului.