MENIU

VIDEO Capsula Crew Dragon Endeavour a companiei SpaceX a andocat la Staţia Spaţială Internaţională

Nou succes al companiei lui Elon Musk. Foto: captură YouTube

Compania lui Elon Musk a înregistrat un nou succes. SpaceX a lansat fără probleme o capsulă Crew Dragon, cu patru astronauți din țări diferite la bord, care a andocat, sâmbătă, la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), potrivit imaginilor difuzate în direct de serviciul de televiziune al NASA.

Echipajul de la bordul navei este alcătuit din doi astronauți de la NASA, un astronaut al Agenției Spațiale Europene și un astronaut din Japonia. Cei patru urmează să petreacă aproximativ șase luni la bordul stației spațiale, unde vor lucra la mai multe experimente științifice.

Prima fază a conectării (”soft capture”) a început la ora 9:08 GMT, la 424 de kilometri deasupra Oceanului Indian. A doua etapă (”hard capture”) a avut loc câteva zeci de minute mai târziu când a fost pus în funcţiune mecanismul care sigilează andocarea printr-o serie de 12 încuietori între ISS şi naveta spaţială.

Lansarea, la bordul unei rachete Falcon 9, a avut loc vineri, la ora locală 05:49 (12:49 ora României, n.red.), de la Centrul Spaţial Kennedy din Florida, în aplauzele inginerilor din centrul de control al companiei SpaceX.

Este pentru prima dată în istorie când au fost lansate o rachetă și o capsulă refolosită, ceea ce reprezintă o reușită pentru concepția miliardarului Elon Musk, care încurajează reutilizarea compotentelor spațiale.

Capsula Crew Dragon, botezată Endeavour de primii astronauți pe care i-a transportat, a fost lansată și în mai 2020. Naveta spațială a reușit să revină cu bine pe Pământ câteva luni mai târziu, la începutul lunii august a anului trecut. 

Misiunea marchează lansarea spre ISS de către NASA a celui de-al doilea echipaj "operaţional" la bordul unei capsule Crew Dragon de când Statele Unite au reînceput să trimită astronauţi în spaţiu de pe solul american anul trecut, după o pauză de nouă ani cauzată de retragerea din circulaţie a navetelor spaţiale americane, în 2011. În acea perioadă, Statele Unite au depins de capsulele ruseşti Soyuz pentru a-şi trimite astronauţii la bordul ISS.