VIDEO Belarus, între proteste masive și grevă generală. Lukașenko, huiduit la scenă deschisă, promite noi alegeri. Televiziunea publică, emisie cu studiouri goale
Protestele de amploare în Belarus continuă în Belarus și la o săptămână de la alegerile prezidențiale din 9 august. Se cere demisia lui Lukașenko, care, huiduit de muncitori, face promisiuni de noi alegeri în cazul încetării protestelor și al unei Constituții modificate. În plus, Televiziunea publică a emis cu studiourile goale în cursul dimineții de luni. Protestatarii i-au chemat pe angajații din TV să vină alături de ei și să protesteze împotriva regimului Lukașenko. Situația explozivă din Belarus va fi pe agenda unui summit extraordinar al UE ce urmează să aibă loc miercuri.
Belarusul trece printr-o criză de proporţii în urma realegerii ca preşedinte a lui Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani. Opoziţia, care susţine că votul din 9 august a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, chemând la manifestații , în timp ce liderul de la Minsk invocă în continaure rezultatele oficiale ale scrutinului, care îi acordă peste 80% din sufragii.
Noi manifestaţii au avut loc luni în faţa mai multor uzine şi a sediului televiziunii publice de la Minsk, la apelul opoziţiei, care a anunţat o grevă generală pentru a protesta împotriva realegerii controversate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, la 9 august.
În ultima săptămână, în Belarus au loc ample proteste contra lui Lukașenko. Protestele începute din seara scrutinului din 9 august, au fost reprimate violent de forțele de ordine.
Astfel, sute de mii de oameni au ieșit pe străzi în capitală, La Minsk, și în multe alte zeci de mii în orașe mai mici, pentru a-i cere lui Alexandr Lukașenko să plece de la putere, după 26 de ani. Lukașenko este din 20 iulie 1994 președintele Belarusului, find cel mai logeviv în această funcție dintre toți șefii de stat europeni.
Vineri, mii de muncitori ai celor mai mari fabrici și uzine din Minsk au întrerupt lucrul și au ieșit în stradă, pentru a-i cere lui Lukașenko să demisioneze.
Demonstranţi cu drapele alb şi roşii ale opoziţiei s-au strâns în faţa unei uzine de maşini grele unde Lukaşenko a sosit luni cu elicopterul. În timp ce susținea un discurs, în care a precizat că nu vor fi reluate alegerile cât timp este în viață, muncitorii l-au huiduit și i-au cerut demisia, scandând „Pleacă!”. Imaginile din capitala Belarus amintesc de marele miting din 21 decembrie 1989, din București, din Piața Palatului, fosta Piață din fața Comitetului Central, când Ceaușescu, ținând un discurs de la balcon, a fost huiduit de peste 100.000 de români.
Lukașenko, sigur pe victoria sa în alegerile din 9 august, le-a mulțumit: „Mulțumesc frumos! Puteți să strigați în continuare!”.
El a anunţat în cursul dimineții de luni că nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale în Belarus. ”Nu ar trebui niciodată să vă aşteptaţi să fac ceva sub presiune. Nu vor avea loc (noi alegeri)”. Ulterior, în cursul după-amiezii, Lukașenko a anunțat că noi alegeri prezidențiale vor fi ținute în țară după adoptarea unei noi constituții și numai dacă încetează protestele.
În plus, luni, telespectatorii au fost martorii unor imagini neobișnuite, cu studiouri goale și muzică în fundal. Televiziunea de stat din Belarus a transmis, dimineață, imagini cu studiourile goale, după ce personalul a părăsit platourile de emisie. Buletinul de știri a început cu studiourile goale și muzică pop pe fundal, transmisia fiind întreruptă după aproximativ două minute cu un promo.
Apoi pe Belarus 1 , canalul 1 al postului public, a fost difuzat un film. Ulterior au fost rulate grupajele de știri cu mesaje favorabile actualului președinte.
Protestatarii din fața televiziunii i-au chemat pe angajați să li se alăture.
Situația explozivă din Belarus este pe agenda comunității europene. Un summit extraordinar al liderilor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene va avea loc miercuri, prin videoconferinţă, pentru a discuta despre situaţia din Belarus, a anunţat luni preşedintele Consiliului European, Charles Michel, potrivit AFP, Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.
„Poporul din Belarus are dreptul de a-şi decide viitorul şi de a-şi alege în mod liber liderul. Violenţa contra manifestanţilor este inacceptabilă”, a scris, luni, Charles Michel pe Twitter.
Videoconferinţa liderilor UE va începe miercuri la ora locală 12:00 (10:00 GMT).