VIDEO Arderea vegetației, interzisă în Deltă. În caz contrar se vor aplica AMENZI dure
Se dau amenzi pentru incendierea vegetației uscate din Delta Dunării. Chiar dacă sătenii spun că focul pus intenționat este controlat și, în acest fel, regenerează vegetația, în realitate provoacă un adevărat dezastru. În ultimele zile, 12 hectare de stuf din județul Tulcea au fost mistuite de flăcările care s-au extins rapid, relatează Realitatea PLUS.
Anual, Delta Dunării este afectată de incendii uriașe în ciuda localnicilor care spun că țin focul, pus intenționat, sub control. De cele mai multe ori, flăcările se extind rapid, iar pompierii intervin zile în șir până reușesc să le stingă.
Primarii din mai multe localități din Delta Dunării spun că vor da amenzi dacă localnicii nu renunță la acest obicei.
"Nu pot să se obișnuiască. Singura chestie este amenda - între 300 și 500 de lei", a afirmat Silviu Rahău, primarul localității Crișan.
"Este cel mai periculos mod de a interveni în natură. Aceste incendii de vegetație se întâmplă nu doar în Deltă, ci și pe pășunile alpine și pe fânețele care sunt în zona de munte sau în zona de deal. Trebuie să găsim soluția să stopăm aceste încercări de ecologizare", a declarat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Sătenii consideră însă că obiceiul este unul benefic pentru sol și pentru regenerarea vegetației.
"Noi folosim asta de ani de zile. Să știți că am mai dat și noi (foc -n.r.), dar la ce: uitați, pe stradă, când se mai adună crăci, când se adună buruieni mai multe. Ce să fac cu ele?", a afirmat o localnică.
"Bunicii și străbunicii noștri aceste incendii le-au făcut voit și controlat. Noi avem mulți crescători de animale. Noi nu prea avem ce să le oferim. Islazul nostru este foarte sărac. Pământul este un pic sărățel, și atunci în acele zone în care se produc astfel de incendii crește o iarbă puțin mai bună. Referitor la aceste incendii, vă spun clar, probabil că ele vor continua", a spus Dan Nicolcenco, primarul din Sulina.