MENIU

VIDEO Apele au făcut PRĂPĂD în județele Bihor și Hunedoara: case și curți INUNDATE. Pompierii au intervenit de URGENȚĂ

Inundații în județul Bihor Foto: DSU

Vremea rea a făcut ravagii în județele Bihor și Hunedoara! Pompierii au intervenit miercuri seară în mai multe comune din cele două județe, după efectele Codului roșu de furtuni. Cele două județe sunt vizate și de alte două atenționări de instabilitate atmosferică emise de meteorologi.

 

Pompierii bihoreni au salvat, miercuri seară, mai multe persoane din calea apelor, în urma viiturilor produse în localitățile Criștioru de Jos și Cărpinet, a anunțat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Bihor.

În numai o oră, aversele torențiale au produs inundații semnificative în localitățile Criștioru de Jos, Săliște de Vașcău, Vașcău și Cărpinet din județul Bihor.

Și în satul bihorean Șuști, apele umflate de ploi ale Crișului Negru au inundat mai multe case și carosabilul drumurilor. 

 

Pe lângă salvarea oamenilor care se aflau în pericol, pompierii au acționat și pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate.

ANM a emis miercuri o avertizare de Cod roșu de fenomene periculoase pentru mai multe localități din județele Bihor, Arad, Hunedoara, cu averse ce pot cumula 45-50 l/mp, frecvente descărcări electrice, vijelie, grindina. Astfel, în județele Bihor și Hunedoara au fost  inundate cel puțin 12 case, iar circulația rutieră a fost afectată pe două drumuri naționale și un drum jduețean, din cauza apei de pe carosabil sau a copacilor sau stâlpilor căzuți pe carosabil, potrivit Departamentului pentru Situații de Urgență.

Meteorologii au emis miercuri, o nouă alertă meteo de cod galben, valabilă pentru mai multe județe din țară, inclusiv pentru Bihor și Hunedoara. Avertizarea este valabilă până în seara zilei de miercuri, la ora 23.00.

„În intervalul menționat, la munte, în Maramureș, Transilvania, Crișana, Banat și local în Moldova vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Îndeosebi în intervale scurte de timp cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 30…50 l/mp”, transmit meteorologii.

O altă informare de vreme rea intră în vigoare miercuri de la ora 23:00 și până joi, la ora 10:00.

Astfel că, „în intervalul menționat, în centrul teritoriului, apoi și în sud-vest, la deal și la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși 20…25 l/mp și izolat 30…35 l/mp” mai transmit meteorologii.