Victor Ponta a propus păpușarii din guverne. Acord dubios între ANAF și Comisia lui Vâlcov
Guvernul României, o scenă controlată de păpușari. Cine sunt de fapt cei care au luat și iau deciziile în economia țării? Cine decide ce semnează miniștrii și în interesul cui?
Eugen Teodorovici: „Într-un Guvern, ministrul de Finanțe este cheia, și pe legea pensilor, și pe salarizare, și cam pe tot.”
29 ianuarie 2018 – 17 noiembrie 2019, Guvernul Viorica Dăncilă. Ministru al Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici. Din umbra lui Teodorovici comanda Darius Vâlcov, spun surse din Guvern. Iar când fostul „ministru discotecă”, asa cum i se spunea, a vorbit despre puterea de la Ministerul de Finanțe, se poate da exemplul acordului de cooperare, din ianuarie 2019, semnat de ANAF și Comisia Națională de Strategie și Prognoză.
Acesta prevede că această comisie subordonată Secretariatului General al Guvernului, controlată la acel moment de consilierul de stat Darius Vâlcov, va stabili contribuabilii care vor fi incluși în controalele ANAF, eliminând programul de risc utilizat până la acel moment. Cu alte cuvinte, un singur om controla lista celor care urmau să fie călcați de inspectori – dușmani din lumea politică, persoane incomode sau familiile lor etc.
Darius Vâlcov, fost primar PDL al municipiului Slatina între 2004 și 2012, apoi Senator, între 2012 și 2015 din partea Partidului Social-Democrat, a ajuns ministru al Bugetului cu acceptul lui Traian Băsescu. Fostul președinte al României nu a avut nicio obiecţie la propunerea lui Victor Ponta ca Darius Vâlcov să fie ministru delegat pentru Buget, mai ales că îl cunoaştea de mai bine de zece ani.
Numai că prietenia dintre Ponta și Vâlcov s-a risipit după ce Ponta a intrat în conflict cu Liviu Dragnea.
Ponta spune că în guvernul Dăncilă, Vâlcov și Dragnea au dictat fiecare mișcare
"GHINION - acum Darius Vâlcov (garantat Băsescu) conduce practic tot Guvernul României/ Dăncilă şi Teodorovici sunt simple marionete puse să semneze deciziile lui Darius - Guvernul merge direct spre dezastrul total! (...) Toţi românii vom plăti scump jaful şi dezastrul din această perioadă / efectele politicilor Dragnea - Vâlcov vor fi mai rele decât cele ale Crizei din 2009-2010! Păcat", a transmis Victor Ponta. (Sursă: Victor Ponta, Facebook)
Cum au ajuns Dragnea şi Vâlcov atât de apropiaţi? Surse politice au explicat pentru „Adevărul“ că fostul primar al Slatinei a gândit sistemul de creştere a salariilor şi a pensiilor din programul de guvernare al PSD, iar asta i-a apropiat pe cei doi. În ianuarie 2017, Darius Vâlcov a fost numit consilier al premierului Viorica Dăncilă, cu scopul de a supraveghea întreaga guvernare.
Victor Ponta; „Darius Vâlcov mi-a propus, când eram premier, să luăm banii de la Pilonul 2. Adică să furi bani de la cei tineri ca să-i păcăleşti pe cei bătrâni să te voteze? Nu fac așa ceva niciodată! Deja este deja un bun public, dacă vrei să rezolvi ceva la Guvern, vorbești cu Darius Vâlcov!”
În iulie 2020, Darius Vâlcov a fost condamnat pentru trafic de influență și spălare de bani la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare și confiscarea sumei de 4,2 milioane de lei pe care acesta i-ar fi primit mită.
În plus, în urma audierii lui Vâlcov la DNA, Ponta a declarat că a fost atenționat de serviciile secrete că fostul ministru era implicat în acte de corupție.
Victor Ponta a primit note informative despre Darius Vâlcov
”Nu cunosc în mod evident motivele chemării de azi la DNA. Pot însă să spun că în aproape 4 ani de Prim-Ministru a fost o singură ocazie în care am primit direct informare de la instituțiile specializate ale statului despre o tentativă clară de corupție din partea unui ministru – Lucian Isar (care a cerut avantaje personale de la un mare investitor american în schimbul sprijinului pentru implementarea unui proiect important în România)! Atunci i-am spus imediat și lui Crin Antonescu de situație și a înțeles – în câteva ore l-am înlocuit pe Isar cu Mihai Voicu / probabil că cei care m-au informat pe mine au sesizat și DNA”, a scris Ponta pe Facebook.
„La două luni după ce a ajuns ministru, Lucian Isar a mers într-o vizită în Statele Unite în care a cerut o întâlnire cu reprezentați ai „Gold Corporation”… a fost informat și Palatul Cotroceni”, a completat Victor Ponta pentru Realitatea.net.
„Restul este confidențial”, a adăugat Victor Ponta, care s-a ales ulterior cu un proces în justiție din cauza spuselor sale.
În spatele acestei declarații se ascund amănunte interesante. Se pare că nota informativă primită de Ponta conținea informația că Isar a avut discuții în Statele Unite cu John Paulson, unul dintre marii acționari ai companiei Gabriel Resources, care se chinuie de ani buni să demareze exploatarea aurului și a metalelor rare de la Roșia Montana, scriu jurnaliștii de la Inpolitics.
Un comunicat oficial de după vizita respectivă confirmă întâlnirea.
”Ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri, Lucian Isar, a efectuat, în perioada 16 – 17 iulie, o vizită de lucru la Washington DC şi New York (…) La New York, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri s-a întâlnit cu reprezentanţi ai conducerilor companiilor Paulson & Co(s.n.), Blackstone Group, Sikorsky Aircraft Corporation şi Morgan Stanley”.
Problemele lui Vâlcov cu legea nu l-au descurajat pe Liviu Dragnea, care a declarat că își asumă faptul că a lucrat la programul de guvernare cu Darius Vâlcov, în ciuda acuzațiilor procurorilor.
"Are probleme în justiție, dar Darius Valcov este unul din oamenii care, prin contribuția lui, prin muncă lui, la programul nostru de guvernare (...) a adus o contribuție serioasă pentru ca românii să o ducă mai bine. Și eu îmi asum lucrul ăsta", a spus Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea a fost singurul care și-a asumat public o astfel de colaborare. În Guvernul actual, condus de Florin Cîțu, păpușarul din umbră de la Ministerul Finanțelor este Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu și un apropiat al lui Florin Cîțu.
Potrivit zf.ro, Isar „a fost expulzat de către BNR în urma atacului speculativ asupra leului din septembrie 2008”, în momentul în care ocupa poziţia de vicepreşedinte al Bancpost, responsabil cu operaţiuni de Trezorerie. Florin Cîțu a fost și el îndepărtat atunci din funcția deținută la ING, din același motiv.
La fel ca Darius Vâlcov, Lucian Isar a fost printre aleșii premierului Victor Ponta, propunându-l, în 2012, pentru funcția de ministru pentru mediul de afaceri. În 2016, Ponta s-a răzgândit și în cazul lui. „Isar este ofițer acoperit”, a susținut liderul Pro România.
Victor Ponta: „Lucian Isar. Despre el vorbeam. De Isar. A preluat tot. A preluat PNL-ul.”
Isar este consilier onorific în cabinetul lui Cîțu, dar merge pe calea bătătorită de Darius Vâlcov în guvernul Dragnea, spun surse, iar actualul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, este doar un paravan. În 2017, când era senator, Florin Cîțu acuza că Vâlcov a participat la mai multe ședinte oficiale, fără a avea o calitate în acest sens.
Cîțu are și el un Darius Vâlcov
"Ce rol are Darius Valcov în această instituție? În ultima perioada este mult mai prezent în Ministerul de Finanțe, este prezent la ședințele tehnice și, din câte știu, sunt acolo și secrete de serviciu, care nu ar trebui să fie date așa, peste tot. Mi s-a confirmat prezența lui fizică în Ministerul de Finanțe. Nu știu cine i-a aprobat", a declarat Cîțu în cadrul Comisiilor Economică și de Buget ale Senatului.
În februarie 2020, Lucian Isar a primit mandat ca reprezentant al României la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Isar a fost numit pentru această funcţie de Ministerul Finanţelor, fiind aprobat de guvernul liberal. Anterior, această poziţie la BERD era ocupată, din 2015, de Dragoş Andrei, fost consilier al lui Victor Ponta.