MENIU

Victor Ponta a intrat în colimatorul presei internaţionale după ce a ieşit în cârje de la DNA

Presa internaţională a preluat cu destulă "vioiciune" ştirea că "Premierul României, Victor Ponta, a fost inculpat, în mod oficial, de procurorii DNA sub acuzaţiile de spălare de bani, fals în înscrisuri şi complicitate la evaziune fiscală," după cum relatează “Bloomberg”. Jurnaliştii străini subliniază şi faptul că o parte din averea Premierului a fost pusă sub sechestru, până la soluţionarea cazului său.

Jurnaliştii americani precizează că statutul lui Victor Ponta a fost schimbat din suspect în inculpat, potrivit unui comunicat postat pe site-ul Direcţiei Naţionale Anticorupţie. “Bloomberg” menţionează şi faptul că în dosarul în care Victor Ponta este urmărit penal mai este implicat şi fostul ministru al Transporturilor, avocatul Dan Şova.

BBC îşi informează cititorii că “Prim Ministrul român Victor Ponta a fost acuzat oficial de comiterea a trei infracţiuni decorupţie într-o anchetă ce a început cu mai mult timp în urmă.” Site-ul BBC News precizează că infracţiunile de care este acuzat Ponta ar fi fost comise pe vremea când acesta era avocat, cu opt ani în urmă, deci cu mult înainte de a fi devenit şeful Cabinetului de la Bucureşti, în 2012. “O parte din proprietăţile lui Ponta a fost confiscată, până când acest caz se va închide printr-un verdict dat de instanţă. Domnul Ponta se declară complet nevinovat,” subliniază jurnaliştii britanici.

“The Guardian” menţionează că, la scurt timp după ce a revenit în fotoliul de la Palatul Victoria, în urma operaţiei suferite la genunchi, într-o clinică din Turcia, Victor Ponta a demisionat din funcţia de preşedinte al Partidului Social Democrat, de guvernământ. Ponta şi-a justificat gestul prin “dorinţa de a-şi dovedi nevinovăţia”, notează ziarul londonez.

În fine, ABC News dedică acestui subiect cel mai amplu articol dintre toate cele citate până acum şi anunţă că “procurorii români l-au inculpat pe Prim Ministrul Victor Ponta într-o investigaţie extinsă a infracţiunilor de corupţie de care este acuzat”. Procurorii au anunţat, luni, într-un comunicat, că vor îngheţa temporar toate activele personale ale lui Ponta:

“Nu se ştie încă dacă Ponta urmează să fie arestat sau nu, fiindcă beneficiază de imunitate în faţa unor acuzaţii, precum cea legată de conflictul de interese în care s-ar afla. Cu toate acestea, Premierul nu are imunitate faţă de acuzaţiile de evaziune fiscală şi spălare de bani,” subliniază ABC News. În acest context, site-ul televiziunii americane menţionează şi faptul că, în iunie, Victor Ponta a supravieţuit unei tentative de ridicare a imunităţii precum şi unei moţiuni de cenzură. Imediat după aceea, a plecat la Istanbul pentru a se opera la genunchi şi a rămas acolo timp de peste trei săptămâni înainte de a-şi relua atribuţiile de Prim Ministru pe 9 iulie.