MENIU

Viaţă la bloc, pentru un muzeu din Galaţi: e inundat frecvent de vecinii de deasupra

La Galaţi arta locuieşte la bloc şi nu se simte prea bine. Tablourile lui Nicolae Grigorescu, de exemplu, sunt în pericol de fiecare dată când vecinii de bloc ai Muzeului de Artă Vizuală uită robinetul deschis. Uneori, de sus nu curge doar apă în muzeu.

Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi învaţă de doi ani ce înseamnă viaţa la bloc. Instituţia a fost mutată de la Palatul Episcopal într-un bloc de apartamente din centrul oraşului unde ocupă primele două etaje. Vecinii spun că muzeul e un locatar model. Părerea nu e însă reciprocă.

Directorul Muzeului de Artă Vizuală Galaţi: "Nu este deloc plăcut să vezi picături de apă care picură din tavan. Am văzut ligheane puse în tavan pentru că curgea apa din ţevi, de sus".

Uneori s-a întâmplat ca inundaţiile să pună probleme olfactive instituţiei.

În ciuda problemelor ce par incredibile oricărui iubitor de artă, conducerea muzeului s-a obişnuit cu greul.

Timp de 47 de ani Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi a fost găzduit în Palatul Episcopal, clădire monument istoric. Elegantul imobil a fost retrocedat Arhiepiscopiei şi a devenit Muzeu al Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Acum, cele 7.000 de obiecte de artă sunt îngrămădite într-un spaţiu de doar 560 de metri pătraţi aflat lângă piaţa centrală a oraşului.