MENIU

Viața într-un bloc cu bulină. „Un bunic a trimis nepoata lângă București: Dacă e să mor, să mor numai eu, nepoțica mea să fie în siguranță”

Blocul cu bulină roșie, un pericol pentru locatari. Foto: Captură Realitatea Plus

Un nou episod din campania Realitatea Plus „Îmi pasă de București” trage un semnal de alarmă cu privire la situația gravă în care se află multe blocuri din Capitală.

Fostul deputat Marius Marinescu s-a aflat în fața unui bloc cu bulină de lângă Gara de Nord pentru a avertiza asupra pericolului care îi pândește pe locatari

„Suntem lângă Gara de Nord, la un bloc care este locuit de circa 1000 de suflete, un bloc cu bulină roșie care are 6 scări și 9 etaje, un bloc contruit în 1959, un bloc care în situația unui cutremur mare, mai mare de magnitunea de 7 pe Richter, se poate transforma într-un munte de moloz, devine un cimitir pe verticală și cei care locuiesc în acest loc nu au nici o șansă de supraviețuire, nici cei care trec prin dreptul acestui bloc,” a spus Marius Marinescu.

Fostul deputat a spus că, deși Primăria Capitalei a expertizat blocul, nu a făcut nimic pentru consolidarea acestuia:

„Ce este foarte grav că primăria, deși a expertizat acest bloc încă din anii 2000 și 2021 a pus bulină roșie nu a făcut nimic pentru a-i salva pe acești locuitori. Ba mai mult, magazinele de la parter funcționează și acuma și îi pune în pericol și viața celor care vin la aceste magazine, nu se face nimic,” a spus Marinescu.

Oamenii sunt speriați se duc la culcare cu teamă

Un tânăr ce locuiește în blocul-pericol de lângă Gara de Nord a spus pentru Realitatea Plus:

„Mă bucur că se trag astfel de semnale de alarmă dar sper totuși să fie și ascultate. Recunosc că până acum ceva vreme nu îmi dădeam seama la pericolul la care suntem expuși, dar mai ales în contextul ultimelor evenimente din Turcia, Siria, chiar și la noi în Oltenia, când vin acasă și văd bulina pe bloc, altfel pun capul pe pernă, în sensul rău”

Marius Marinescu a povestit o discuție pe care a avut-o cu un domn în vârstă care locuiește în acel bloc:

„Am vorbit cu un domn în vârstă care își ducea nepoțica undeva lângă București la o casă pe pământ și spunea „Dacă e să mor, să mor numai eu, nepoțica mea să o duc la țară să fie în siguranță” Deci asta e atmosfera.”

Marius Marinescu a prezentat o serie de soluții pentru consolidarea blocurilor în mare pericol de prăbușire:

„Soluția este foarte simplă: Dacă s-ar dori, îi spunem domnului Nicușor Dan ce ar trebui să facă. Să înceapă un proiect de consolidare și imediat să treacă la consolidarea acestui bloc. Aceste blocuri se pot consolida cu niște diafragme ridicate din fundație pe cuzineți, diafragme care să fie ridicate până la ultimul nivel, de jur împrejurul blocului, și în dreptul scărilor să unim diafragmele de beton cu niște grinzi de beton armat, și în felul acesta nici nu trebuie să mai mutăm locatarii din bloc. Le spun încă o dată locatarilor că ei nu trebuie să plătească absolut nimic dacă sunt persoane fizice sau juridice, fiindcă, conform legii 212/2022 toată consolidarea și expertizarea se face cu bani de la Uniunea Europeană. Trebuie doar Primarul General să facă demersul în acest sens, obține și banii de la Ministerul Dezvoltării, acolo sunt acești bani, deja există acest fond. Trebuie doar să existe bună voință.”