MENIU

Vestea pe care o aștepta toată lumea: ”Statul Islamic va fi înfrânt!”

Experții și oficialii statelor care luptă împotriva jihadiștilor preconizează o înfrângere iminentă pentru Statul Islamic în Irak și Siria. Totuși, aceștia mai spun că gruparea nu va dispărea, ci se va adapta pentru a-și continua lupta.

Cu o comunitate sunnită îngrijorată şi marginalizată în cele două ţări, în timp ce în restul lumii mii de susţinători sau simpatizanţi sunt gata să acţioneze în numele său, gruparea va trece în clandestinitate înainte de a renaşte, poate într-o altă formă şi sub un alt nume, dar cu aceleaşi obiective, susţin ei.

"Victoria militară extrem de dificilă în Irak nu este însoţită de o viziune politică post-Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) în termeni de reintegrare a populaţiei arabe şi sunnite în jocul politic din Irak", a declarat pentru France Presse cercetătorul Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences Po din Paris. "Perspectivele sunt şi mai grave în Siria", adaugă el, unde miliţiile kurde şi armata lui Bashar al-Assad vizează să cucerească Raqqa şi, respectiv, Deir Ez Zor.

Lipsa de strategie pe termen lung lasă ISIS un spațiu important de a se reconstrui înt-run viitor apropiat, în timp ce continuă să anime pe plan internațional rețele de simpatizanți și militanți, inspirați de violența extremă a acestei lupte, scrie Agerpres.,

Mai multe articole despre:
luptă jihadişti ISIS Statul islamic infrant