MENIU

Veste proastă pentru români chiar înainte de Crăciun: Cât costă un kilogram de carne de porc

Veste proastă pentru români chiar înainte de Crăciun. Dacă anul trecut, de Crăciun, preţul unui kilogram de carne de porc costa în medie 4,7 lei, acum preţul se apropie de 7 lei pe kiligram. 

PREŢ CARNE PORC 2017. Preţul cărnii de porc în viu a crescut cu 40% doar în primele luni din 2017, de la 4,7 lei pe kilogram la 6,5-6,7 lei pe kilogram, conform datelor publicate în luna mai de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR).

Şi de atunci, preţul cărnii de porc nu a mai scăzut deloc.

În plus, s-a ministrul Agriculturii a constatat o practică deloc corectă a magazinelor: "În cazul cărnii de porc, „preţul în viu, la fermă, a fost de 6,5 lei şi a scăzut la 5,5 lei - vom vedea acest lucru şi pe piaţă?”, s-a întrebat ministrul.

PREŢ CARNE PORC 2017. Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat duminică trecută că a observat creşteri substanţiale de preţuri la comercianţi faţă de producători şi că i-a rugat pe toţi cei de pe acest lanţ „să nu fie lacomi”, menţionând că „nu putem fi stană de piatră când piaţa o ia aiurea”.

„Am fost şi eu la unii producători, am văzut că la nivelul lor costurile au stagnat şi chiar au scăzut, dar la comercianţi sunt diferenţe foarte mari. I-am rugat pe toţi de pe acest lanţ să nu fie lacomi. La ouă, preţul la poarta fermei este 52 de bani şi ajunge la peste un leu, mi se pare că distanţa asta a lăcomiei este prea mare”, a declarat Petre Daea, într-o emisiune televizată.

PREŢ CARNE PORC 2017. Petre Daea a explicat că în Europa a scăzut foarte mult producţia gospodăriilor, producătorii particulari n-au mai ieşit pe piaţă cu cantităţile obişnuite, lucru de care au profitat comercianţii şi astfel au crescut preţurile la ouă şi la unt. „Am fost, împreună cu colegii din Ministerul Agriculturii, să vedem dacă acest lucru s-a întâmplat şi în România. La ouă, costul de producţie este de 36 de bani şi am observat că nu s-a schimbat, oul pleacă din fermă la preţul de 52 de bani. Dar la raft preţurile sunt peste un leu. Nu putem fi stană de piatră când piaţa o ia aiurea”, a mai spus Petre Daea.

PREŢ CARNE PORC 2017. Pieptul de porc, cea mai mare scumpire

Potrivit ARC, în primul trimestru din 2017, preţul mediu de achiziţie pentru carcasa de porc a fost cu 26% mai mare faţă de 2016, respectiv cu 12% peste valoarea înregistrată în 2015.

De asemenea, o creştere importantă s-a consemnat în ultimele 12 luni la pieptul de porc, unde preţul de tranzacţionare s-a majorat cu 40%. De asemenea, la jambon s-a înregistrat o creştere a preţului de 25%, la fel şi la alte piese rezultate din tranşare.

PREŢ CARNE PORC 2017. De ce se scumpeşte carnea de porc

Conform datelor prezentate de Comisia Europeană în luna martie a acestui an, în cadrul Consiliului Economic al Observatorului pentru Piaţa Cărnii, se estimează că această creştere a preţului cărnii de porc va urma o curbă ascendentă până în a doua parte a anului 2017, când va avea loc o stagnare.

PREŢ CARNE PORC 2017. Printre cauzele care au condus la creşterea preţului cărnii de porc la nivel european se află: creşterea semnificativă, în cursul anului 2016, a exportului de carne de porc în ţările asiatice, în special în China, Japonia şi Hong Kong, respectiv scăderea efectivelor de porcine, la toate categoriile de vârstă (de până la -2,3% la exemplarele tinere între 20-50 kg şi de -1,1% la porcii la îngrăşat între 50-80 kg).

În plus, pe relaţia China exporturile de carne de porc au reprezentat 44,9% din totalul exporturilor în ţări terţe a acestui produs. De altfel, în luna ianuarie 2017, a fost semnalată o creştere a exporturilor cu 20% mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, supremaţia deţinând-o în continuare China, urmată de Hong Kong şi Coreea de Sud, se arată în comunicatul ARC.