MENIU

Veste proastă: nu scăpăm de iarnă! De Ziua Ursului, animalul s-a speriat de umbra sa

<p>Ce se va &icirc;nt&acirc;mpla cu ursul care a ajuns &icirc;n Ploieşt, de Crăciun, cu un tren marfar</p>

Anul acesta iarna a fost una blândă cu foarte puţină zăpadă şi câteva zile de ger. An de an, în 2 februarie, potrivit tradiţiei, bătrânii stau cu ochii pe cer pentru a afla dacă iarna se sfârşeşte sau mai continuă încă şase săptămâni. Marţi soarele s-a arătat în toată splendoarea, deci veştile sunt cât se poate de triste.

Bătrânii spun că în 2 februarie ursul iese din bârlog să facă puţină mişcare după perioada de hibernare. Dacă e soare, el îşi zăreşte umbra, se sperie şi intră înapoi în vizuină, unde mai hibernează încă 40 de zile. Iar asta înseamnă că nu am scăpat de iarnă.

Cum marţi cerul a fost inundat de razele soarelui, e cât se poate de limpede: ursul de la Grădina Zoologică din Timişoara şi-a văzut umbra şi s-a întors în cuşcă. Aşadar e de aşteptat că iarnă să îşi reintre în drepturi, scrie Opinia Timişoarei.

Creştinii sărbătoresc în 2 februarie Întâmpinarea Domnului sau Steretenia, iar popular acestei zile i se mai spune Ziua Ursului.

La americanii nu ursul da verdictul în această zi, ci cârtiţa. În data de 2 februarie, peste ocean se sărbătoreşte Ziua Cârtiţei. Această este aşteptată să iasă din vizuină şi să prevestească venirea primăverii. De altfel, americanii au făcut şi un film celebru despre Ziua Cârtiţei.

Mai multe articole despre:
meteo ziua ursului ziua ursului 2016