Veste pentru rudele bolnavilor critici din secțiile de ATI - Ministrul Sănătății a anunțat CUM vor afla exact care este starea lor de sănătate
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat, miercuri, operaţionalizarea unei aplicaţii prin care aparţinătorii pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 şi internaţi la ATI pot afla informaţii despre starea acestora. Aceasta a explicat că medicii de Terapie Intensivă vor transmite informații prin intermediul acestei aplicații, iar în cazul celorlalți bolnavi de COVID-19, medicii curanți ar trebui să ofere date despre starea lor de sănătate.
Ministrul Sănătății a anunțat miercuri că, în următoarele săptămâni, rudele bolnavilor de COVID-19, în stare din Terapie Intensivă vor putea afla mai multe informații chiar de la medicii ATI prin intermediul unei aplicații: „În acest moment se finalizează practic partea operaţională a acestei aplicaţii, urmând ca în săptămânile următoare ea să devină funcţională”.
„Ministerul Sănătăţii a semnat încă din martie un protocol cu organizaţia non-guvernamentală Geeks for Democracy care a pus la dispoziţia Ministerului Sănătăţii o aplicaţie prin care medicii din secţiile ATI să poată să contacteze aparţinătorii pacienţilor internaţi în Terapie Intensivă.
De asemenea, s-au chestionat spitalele COVID şi suport COVID în legătură cu dorinţa lor de a se implica în acest proiect pilot.
Sunt 14 spitale care au răspuns pozitiv întrebărilor noastre, majoritatea sunt spitale mari din Bucureşti şi din Cluj, sunt şi câteva spitale orăşeneşti şi municipale care au răspuns pozitiv. În acest moment se finalizează practic partea operaţională a acestei aplicaţii, urmând ca în săptămânile următoare ea să devină funcţională”, a explicat Ioana Mihăilă, miercuri, după ședința de Guvern.
De asemenea, ministrul Sănătății a mai precizat și în ce condiții s-a făcut alegerea ONG-ului pentru acest proiect de informare a rudelor celor din secțiile de ATI, întrebată de jurnaliști despre modul în care s-a făcut selecția.
„În baza disponibilităţii. Sunt cei care şi-au arătat disponibilitatea, nu doar că şi-au arătat disponibilitatea, dar au venit cu aplicaţia gata dezvoltată şi au solicitat Ministerului Sănătăţii să o ofere cu gratuitate.
Ministerul Sănătăţii nu plăteşte nimic, ba mai mult, au acceptat şi criteriile de siguranţă a datelor impuse de STS şi de Ministerul Sănătăţii. Practic, au cedat această aplicaţie care acum se află pe serverele STS”, a răspuns ministrul Ioana Mihăilă, la întrebarea jurnaliștilor.
Întrebată CINE îi va informa pe aparținători despre starea bolnavilor în cazul unui spital COVID, de exemplu, care este aglomerat în general, ministrul a precizat că medicul care se ocupă de acel pacient trebuie să le dea detalii rudelor: „În general, responsabilitatea legată de informarea aparținătorilor pacienților aparține medicului curant”.