Veste de ultimă oră despre insolvenţa persoanelor fizice
Normele metodologice de aplicare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenței persoanelor fizice sunt finalizate la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor urmând să fie adoptate în aprilie 2016, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri remis, luni, AGERPRES.
Ministerul a publicat Planul de acțiune al implementării Legii privind procedura insolvenței persoanelor fizice, care prevede și suplimentarea personalului instituțiilor reprezentate în comisiile de insolvență, respectiv ANPC, Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit documentului citat, hotărârea de Guvern care permite suplimentarea personalului ANPC cu 180 de persoane ar putea fi adoptată până în aprilie 2016. Numărul de posturi în ONRC și ORCT ar urma să fie majorat cu 500 pentru Buletinul Procedurilor de Insolvență iar actul normativ în acest sens ar putea fi aprobat în Guvern până în mai 2016.
Dezvoltarea, testarea și punerea în producție a sistemului informatic pentru înființarea în cadrul Buletinului Procedurilor de Insolvență a secțiunii 'Debitori — persoane fizice cu obligații ce nu decurg din exploatarea unei întreprinderi' s-ar putea finaliza în august 2016, condiționat de primirea fondurilor și încheierea contractului de achiziție publică.
Guvernul a decis, în ședința de săptămâna trecută, prorogarea cu un an, până în decembrie 2016, a aplicării Legii privind insolvența persoanelor fizice.
"S-a ajuns în această situație deoarece niciunul dintre pașii de implementare prevăzuți în lege nu a fost atins, deși în lege au fost prevăzute termene concrete. Astfel că Guvernul a fost nevoit, deși nu a dorit, să amâne aplicarea acestei legi până în decembrie 2016. Totodată, avem stabilit un plan de acțiune ca acești pași să fie implementați", a precizat, în 23 decembrie, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.