MENIU

Misterul camerei secrete din mormântul lui Tutankhamon a fost rezolvat!

Tutankamon

Mormântul lui Tutankhamon, fără mistere? Descoperirea unei încăperi secrete din mormântul lui Tutankhamon a entuziasmat lumea științifică anul trecut. Acum, autoritățile egiptene vin cu vești proaste.

Tutankhamon Autoritățile din Egipt au finalizat căutarea unei camere secrete în mormântul lui Tutankhamon și au ajuns la concluzia că a fost o alarmă falsă!

Tutankhamon Anterior, cercetătorii piramidelor din Valea Regilor declaraseră că sunt "90% siguri" că există o cameră secretă în mormântul vechi de 3.000 de ani, transmite BBC News.

Potrivit unei teorii care circula de multă vreme, mormântul ar ascunde mumia reginei Nefertiti, despre care se crede că este mama lui Tutankhamon. Noua analiză a pereților piramidei din Valea Regilor arată că nu există nicio cameră secretă.

Tutankhamon O echipă de cercetători de la Universitatea Politehnică din Torino a scanat întregul mormânt și zonele adiacente în speranța că se va descoperi cel mai bine păstrat secret al egiptenilor antici: mumia reginei Nefertiti.

A fost a treia încercare din ultimii doi în care se caută cu ultimele resurse tehnologice rămășițele Reginei care a fost mama vitregă a lui Tutankhamon.

După o serie de teste radar efectuate în 2015 în interiorul mormântului faraonului Tutankhamon, o echipă de arheologi a ajuns la concluzia că acesta ascunde şi alte incinte nedeschise, situate în spatele unor uşi secrete din camera mortuară.

Thuthankhaton a fost un faraon din dinastia a 18-a, conducătorul Egiptului între anii 1333 î.Hr. - 1324 î.Hr., urcând pe tron la 9 ani. El este fiul faraonului Amenhotep IV (Akhenaton) și al reginei Kiya, făcând parte din Noul Regat, dinastia a 18-a, numită și Epoca de aur a faraonilor.

Tutankhamon a murit la vârsta de 19 ani. Se presupune că ar fi fost ucis printr-o lovitură la cap, dar există mai multe teorii. Suspectul principal ar fi fost Ay, succesorul său, al cărui motiv consta în preluarea tronului.

În anul 1925, mumia lui Tutankhamon a fost deschisă și analizată de către echipa lui Howard Carter, descoperirea mormântului său fiind considerată cea mai importantă din secolul XX.

În cursul anului 2015, profesorul britanic Nicholas Reeves, arheolog la Universitatea Arizona, susţinea că a găsit o "uşă secretă" într-un perete din camera funerară a celebrului faraon şi consideră că acea uşă duce spre mormântul presupusei mame a acestuia, regina Nefertiti.

Nefertiti, supranumită "Doamna celor două ţări", era celebră pentru frumuseţea ei deosebită, însă mormântul său a fost pierdut de-a lungul secolelor, după moartea subită a reginei, în anul 1340 î.e.n.

După ce au analizat cu o serie de scanere de înaltă definiţie pereţii complexului funerar al faraonului Tutankhamon, profesorul Reeves a găsit ceva ce părea să fie o intrare secretă.

El spunea că a descoperit două portaluri "ascunse", desenate pe un perete, iar accesul a fost blocat de constructorii piramidei. Unul dintre acestea duce, după părerea sa, într-o cameră de depozitare, iar celălalt, aflat în partea de nord a camerei funerare conţine "mormântul netulburat al proprietarului original al locurilor - Nefertiti".

Dimensiunea redusă a camerei funerare a lui Tutankhamon, ţinând cont de importanţa acestuia în istoria Egiptului, i-a nedumerit de-a lungul anilor pe oamenii de ştiinţă, însă profesorul Reeves crede că acea cameră a fost construită ca o extindere a unui mormânt deja existent - cel al mamei sale.