MENIU

Veste bună pentru şoferi! Suprataxa de 7 eurocenţi la carburanţi va fi eliminată

Noul Cod Fiscal a fost votat miercuri în Parlament cu 306 voturi pentru, o abţinere şi două împotrivă. Şoferii au primit o veste bună! De la 1 ianuarie 2016, va fi eliminată suprataxa de 7 eurocenţi la benzină şi motorină.

Astfel, carburanţii se vor ieftini cu 42 de bani pe litru, iar la un plin de benzină sau motorină, şoferii vor economisi cel puţin 25 de lei.

În ultimele două săptămâni, preţul benzinei a crescut spectaculos în România, cu 12 bani, apropiindu-se de pragul psihologic de 6 lei.

Un litru de benzină a ajuns lsă coste 5,76 - 5,78 lei, față de prețul de 5,66 de la începutul lunii iunie. Un motiv al scumpirilor îl constituie intrarea în sezonul concediilor de vară, stațiile de carburanți speculând acest moment.

"În România, avem în realitate o piață monopolistă. Toate rețelele care vând combustibili urcă prețurile la unison. Este un jucător principal care dictează tonul. Dacă premierul ar fi făcut ceea ce ar fi trebuit pentru creșterea redevențelor, lucrurilor ar fi stat astfel", a declarat pentru Realitatea TV Augustin Hagiu, consultant în transporturi.

Potrivit acestuia, apropierea de sezonul vacanțelor este un factor în plus al scumpirilor. În loc să vedem ieftiniri, deoarece consumul crește în această perioadă, petroliștii speculează momentul și aplică de asemenea scumpiri.

Prețul la benzină în România a urcat încet dar sigur de la începutul anului - de la 1,136 euro pe litru în ianuarie până la 1,290 euro în data de 15 iunie 2015, potrivit buletinului comparativ al Comisiei Europene Oil Price Monitor.

La motorină, prețul plătit de români pe litru a crescut în ultimele șase luni de la 1,182 euro la 1,254 euro.

Creșterile sunt, astfel, de 13,5% la prețul benzinei și de 6% la motorină. Și în celelalte state UE, prețurile au urcat în cursul anului 2015 la benzină, aproape fără nicio excepție.

La motorină, în schimb, prețul s-a redus în redus în țări ca Belgia (de la 1,245 euro la 1,206 euro), Malta (de la 1,350 euro la 1,260 euro), Slovacia (de la 1,214 euro la 1,196 euro) și altele.

Codul Fiscal, adoptat de deputaţi

Noul Cod Fiscal, cel mai important pachet de legi și măsuri fiscale și financiare din România a fost adoptat astăzi în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.

Pe lângă reducerea TVA de la 1 ianuarie 2016, noul Cod Fiscal prevede şi renunţarea la acciza de 7 euro cenţi la carburanţi şi la taxa pe construcţiile speciale (taxa pe stâlp), tot începând cu anul viitor.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut într-o emisiune TV că scăderea TVA-ului cu cinci procente, de la 24% la 19% va duce România în situaţia de a depăşi deficitul bugetar de 1,1% asumat pentru anul viitor.

Procentul real va fi undeva sub 3%, a precizat ministrul.

Întrebat cum comentează reacţia Comisiei Europene şi a FMI care sunt îngrijorate de această măsură, Eugen Teodorovici a răspuns: "Partenerii noştri internaţionali e normal să aibă o poziţie conservatoare", dar că "E foarte important ca acest deficit bugetar să fie menţinut sub 3%. La nivel european, sunt foarte multe state care au depăşit cu mult ţinta de 3%".

Mai multe articole despre:
soferi carburanţi benzină motorină