Veste BUNĂ despre PLATA TAXELOR: NU mai durează 200 de ore, ci doar...
România şi-a redus semnificativ birocraţia în ceea ce priveşte plata taxelor, potrivit celui mai recent raport Doing Business al Băncii Mondiale.
Dacă până anul trecut, o firmă din România avea nevoie de 200 de ore pentru a-şi plăti toate taxele dintr-un an, în 2014 numărul de ore a fost redus la 159.
Totuşi, în Luxemburg plătitorii de taxe îşi rezolvă toate dările către stat 55 de ore (cel mai repede la nivel mondial). În schimb, în Bulgaria e nevoie de 454 de ore pentru plata taxelor dintr-un an, 413 ore în Cehia, 277 ore în Ungaria şi în Polonia - 286 de ore.
Şi numărul de plăţi a fost redus în România în ultimul an, de la 39 de plăţi anuale, la doar 14.
România nu stă cel mai bine, în regiunea Europei Centrale şi de Est, la acest capitol: în Bulgaria sunt 13 plăţi, în Cehia - 8 plăţi şi în Ungaria 11. Cele mai puţine plăţi de taxe se fac în Hong Kong şi China - doar 3.
Potrivit raportului Doing Business 2015 al Băncii Mondiale, România a urcat semnificativ la capitolul "Plata Taxelor" de pe locul 128 anul trecut pe locul 52 în 2014.
În clasamentul general, Romania a urcat doar doua pozitii fata de 2013, pe locul 48 de la 50 de anul trecut, conform unui calcul in functie de schimbarile de metodologie.
RAPORTUL DOING BUSINESS 2015 poate fi văzut aici
DOING BUSINESS 2015. România ocupă locul 48 din 189 de ţări în clasamentul 'Doing Business 2015' elaborat de Banca Mondială. Potrivit comunicatului BM, România a urcat două poziţii faţă de poziţia 50 de anul trecut, calculată în funcţie de schimbările de metodologie operate de instituţia globală.
DOING BUSINESS 2015. Înainte de schimbarea metodologiei, România ocupa locul 73 în acest clasament, însă Banca Mondială a modificat metodologia de elaborare a raportului, astfel încât, potrivit reprezentanţilor instituţiei, o comparaţie între actualul document şi cel din anul anterior nu poate fi realizată, scrie Agerpres.
DOING BUSINESS 2015. Raportul instituţiei financiare internaţionale analizează 189 de economii pe baza a 11 criterii precum demararea unei afaceri, obţinerea unui credit, accesul la reţeaua de electricitate şi tranzacţiile transfrontaliere.
DOING BUSINESS 2015. Raportul nu acoperă însă domenii precum securitatea, stabilitatea macroeconomică sau corupţia. Banca Mondială precizează că raportul din acest an utilizează noi date şi metodologii în trei domenii: soluţionarea insolvenţei, protecţia acţionarilor minoritari şi obţinerea de credit.
Potrivit Agerpres, în cea de-a 12-a ediţie a raportului 'Doing Business 2015', elaborat de Banca Mondială (BM) şi lansat la Washington, România a înregistrat cea mai semnificativă îmbunătăţire a facilităţilor pentru plata taxelor, în anii 2013/2014.
Raportul citat arată că în 2013/2014 la nivel mondial au fost adoptate 31 de reforme prin care plata taxelor de către firme devine mai uşoară sau mai puţin costisitoare.
Cel mai mare număr - nouă reforme - se înregistrează în Europa şi Asia Centrală, iar cea mai semnificativă reformă o reprezintă introducerea sau îmbunătăţirea sistemelor electronice pentru depunerea şi plata taxelor. 13 state au implementat astfel de schimbări, inclusiv România, Azerbaidjan, Belarus, Moldova, Mongolia, Tadjikistan şi Ucraina, se arată în documentul elaborat de Banca Mondială.
Din cele 189 de ţări analizate de Banca Mondială, Singapore ocupă prima poziţie în ierarhia statelor unde este cel mai uşor să faci afaceri, urmat de Noua Zeelandă şi Hong Kong. Din Europa, cel mai bine clasate sunt Danemarca (4), Norvegia (6), Marea Britanie (8), Finlanda (9), Suedia (11), Islanda (12), Irlanda (13) şi Germania (14). Pe ultimele locuri ale clasamentului se află trei ţări africane (Eritreea, Libia, Republica Centrafricană).
LOCURILE OCUPATE DE ROMÂNIA:
- locul 38 la uşurinţa de a porni o afacere
- locul 140 la obţinerea de autorizaţii de construcţie
- locul 171 la racordarea la electricitate
- locul 63 la înregistrarea proprietăţii
- locul 7 la obţinerea unui credit
- locul 52 la plata taxelor
- locul 46 la tema insolvenţei