MENIU

Verdictul Comisiei de etică în cazul plagiatului lui Mircea Geoană. Șercan, atac furibund la adresa profesorilor, după decizie 

Verdictul Comisiei de etică în cazul plagiatului lui Mircea Geoană

Decizie finală în cazul lucrării de doctorat scrise de Mircea Geoană și suspectată de furt intelectual! Comisia de etică a arătat că politicianul este într-adevăr plagiator, dar că Geoană a copiat doar 43 de rânduri și 2 tabele, sub 1% din lucrare, și nu 20%, așa cum a scris Emilia Șercan. Jurnalista contestă decizia și îi acuză pe profesori că „l-au spălat pe Mircea Geoană”. 

Într-un comunicat, Comisia admite că Mircea Geoană a plagiat în lucrarea sa: "[...] prin însușirea de către acesta și prezentarea drept creație personală, a unui număr de aproximativ 43 de rânduri [...] preluate din o sursă (Economic Report of the President 2003) [...] precum și a două tabele".

Pentru restul textelor și tabelelor indicate de Emilia Șercan în investigația sa ca fiind copiate, experții spun că suspiciunea de plagiat nu se confirmă, motiv pentru care sesizările au fost respinse.

Emilia Șercan a reacționat dur la decizia Comisiei de Etică. Într-un mesaj publicat pe pagina sa de socializare, jurnalista lasă de înțeles că metoda pentru verificarea lucrării a fost aleasă intenționat pentru a-l favoriza pe Mircea Geoană.

"Comisia [...] l-a spălat pe Mircea Geoană în cazul plagiatului. Cum l-a spălat? Simplu! A apelat la traducători autorizați pentru că profesorii din Comisia de Etică nu știu, probabil, limba engleză și astfel a avut nevoie de traducători. [...] Poate face Comisia [...] oricâte scheme ca să îl spele pe candidatul Sistemului, Geoană este și rămâne un plagiator', spune Șercan.

Cu alte cuvinte, Emilia Șercan spune că furtul dovedit de ea a dispărut pur și simplu din ochii Comisiei tocmai pentru că plagiatul fusese făcut de Geoană prin traducerea textului. Din moment ce Comisia a folosit traducători, textul s-ar fi modificat suficient de mult încât să nu mai fie vizibil plagiatul.

De fiecare dată când a fost contactat de presă, Mircea Geoană a negat că ar fi plagiat în lucrarea sa de doctorat. Într-o postare pe pagina sa de socializare, politicianul s-a apărat: spune că a muncit ani de zile la lucrare și că programele anti-plagiat nu au depistat nicio neregulă. „Nu pot decât să mă gândesc la rea-intenție sau rea-credință”, transmite Geoană.