Vaslui: Directorii şcolilor, AMENINŢAŢI DE PRIMAR cu destituirea dacă vor mai cere bani părinţilor
Primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, i-a avertizat pe directorii unităţilor de învăţământ din oraş că îşi vor pierde funcţiile dacă vor mai fi solicitaţi bani sau bunuri părinţilor, el spunând că le-a atras atenţia în mai multe rânduri cu privire la încetarea unor astfel de practici.
Avertismentul a fost lansat de primarul din Vaslui după ce în ultima perioadă a crescut numărul sesizărilor din partea părinţilor care susţin că sunt obligaţi să cumpere diverse materiale pentru unităţile de învăţământ, cum ar fi bănci, videoproiectoare, perdele, hârtie igienică, săpun sau şerveţele.
Primarul Vasile Pavăl susţine că le-a atras atenţia în mai multe rânduri directorilor unităţilor de învăţământ să solicite, prin referate, orice bun necesar pentru funcţionarea corespunzătoare a grădiniţelor sau şcolilor din municipiu.
"Sincer, nu pot să-i înţeleg de ce tot apelează la astfel de practici. Le-am tot scris directorilor, le-am spus şi în şedinţe, ultima chiar la sfârşitul anului trecut, să facă referate dacă au nevoie de ceva pentru unităţile de învăţământ, pentru că li se asigură finanţarea pentru orice cheltuială materială. Copiii trebuie să meargă la grădiniţă sau şcoală să înveţe carte, nu să le tot ceară bani părinţilor pentru tot felul de lucruri", a declarat, vineri, pentru corespondentul MEDIAFAX, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.
El a avertizat că se va ajunge la destituirea directorilor unităţilor de învăţământ unde cadrele didactice vor mai solicita diverse bunuri sau bani de la părinţi.
"Am tot mers cu recomandări şi atenţionări, inclusiv prin reprezentantul primarului în Consiliul de Administraţie, însă cred că ajunge. Nu i-am lăsat niciodată fără bani, aşa că, dacă ne mai sunt semnalate astfel de cazuri, vom merge până la înlocuirea directorului", a adăugat primarul Vasile Pavăl.
Conform reprezentanţilor Primăriei Vaslui, chletuielile municipalităţii pentru funcţionarea unităţilor de învăţământ din municipiu se ridică la aproximativ cinci milioane de lei anual.
Inspectoratul Şcolar Judeţean Vaslui a anunţat, joi, că declanşat o anchetă în toate cele 160 de şcoli cu personalitate juridică din judeţul Vaslui privind colectarea de bani de la elevi pentru diverse achiziţii, controalele fiind făcute în urma unor reclamaţii ale părinţilor privind fondul clasei.
Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului Educaţiei să finalizeze Codul de etică în învăţământ şi să reglementeze problemele legate de fondul clasei şi meditaţii, spunând că vrea să oprească abuzurile din sistem şi că este dispus să sprijine verificările şi cu inspectorii Corpului său de Control.
Codul de etică va fi redactat după ce Consiliul de Administraţie al Şcolii nr. 10 "Maria Rosetti" din Capitală a decis, în 10 ianuarie, desfacerea disciplinară a contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, care a cerut bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai şcolii. De asemenea, şcoala a decis şi sesizarea Parchetului în cazul învăţătoarei, pentru aspecte penale care ar fi fost săvârşite de Dana Blându, anchetatorii urmând să stabilească dacă aceasta a primit în acest fel foloase necuvenite.