MENIU

Vasile Bănescu, răspuns acid după ce IPS Teodosie a afirmat că „boala este urmare a păcatului”

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a oferit o explicație proprie atunci când a fost întrebat despre natura bolii. Potrivit celor mai recente declarații ale sale, Teodosie consideră că boala este rezultatul păcatului, iar suferința este o consecință a faptului că oamenii au păcătuit. Astfel de declarații nu au rămas netaxate, iar fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a reacționat printr-o postare dură.

„A refuza să te smulgi din ignoranţă, a o transforma instinctual în viclenie, a nu-ţi păsa de realitate şi de sensul vieţii (creştine), aceasta fiind în altă parte decât în divertisment, în colcăiala intrigilor şi calomniilor, în parvenire, ritualism sau ridicol hieratism, a comite în serie păcatul prostiei aliat cu cel al trufiei, înseamnă nu doar a te rata şi ajunge impostor, ci a-i împinge şi pe alţii pe calea smintelii şi orbirii”, a scris fostul reprezentant al Bisericii Ortodoxe Române.

„Ignoranţa e urmarea «păcatului prostiei». Acesta presupune ratarea întâlnirii cu necesara cunoaştere, deşi echipamentul „gnoseologic” strict necesar este la purtător, în dotare. El trebuie însă folosit. E o datorie ilustrată inclusiv în parabola biblică a talanţilor, despre care se vorbeşte adesea cu patos, ca şi cum ea ar fi fost cu adevărat înţeleasă şi asumată personal. A refuza să te smulgi din ignoranţă, a o transforma instinctual în viclenie,  a nu-ţi păsa de realitate şi de sensul vieţii (creştine), aceasta fiind în altă parte decât în divertisment, în colcăiala intrigilor şi calomniilor, în parvenire, ritualism sau ridicol hieratism, a comite în serie păcatul prostiei aliat cu cel al trufiei,  înseamnă nu doar a te rata şi ajunge impostor, ci a-i împinge şi pe alţii pe calea smintelii şi orbirii”, scrie Vasile Bănescu, pe Facebook. Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române adaugă că „Boala ignoranţei e, în general, curabilă”.

„Vindecarea e însă dificilă şi nu vine de la sine. E nevoie de smerenie, admiraţie şi ascultare. De ochi şi urechi pentru adevărul pe care l-ai contrazis îndelung. În stadiul final, încremenirea în ignoranţă coincide cu încremenirea ireversibilă în prostie, păcatul devenind viciu şi lenea mintală/ morală supliciu”: mai scrie Bănescu.

Critica fostului reprezentant BOR vine după ce, recent, IPS Teodosie a făcut o serie de declarații controversate în cadrul unui interviu radio.

„Boala este urmare a păcatului. Am primit suferinţă pentru că am păcătuit. Acum, să primim boala ca o jertfă şi să ne rugăm, că Dumnezeu se milostiveşte dacă ne rugăm sincer, cu căinţă, şi poate s ne ridice şi adeseori a ridicat pe bolnavi”, a răspuns înaltul ierarh în cadrul unei emisiuni la radio.

Pe de altă parte, lista păcatelor se schimbă fundamental atunci când este vorba de donat bani bisericii. Referindu-se la această chestiune delicată,  arhiepiscopul Tomisului a spus că nu vede niciun „păcat” în a dona bani care provin din jocurile de noroc.„Putem da la biserică sau la săraci din banii câştigaţi la loto sau la pariuri?” a fost întrebat, la Radio Dobrogea, arhiepiscopul Tomisului, Teodosie. 

„Din oricare bani vă aparţin puteţi să daţi!”, a mai adăugat Înalt Prea Sfinţitul.

În urmă cu doar un an, Teodosie considera că jocurile de noroc sunt un „blestem”, mai periculoase decât „drogurile”.

„Sălile cu jocuri de noroc, nici într-un caz! Acestea sunt un blestem. Au început să fie jocurile de noroc la fel de periculoase sau mai periculoase decât drogurile! Ce îmi aud urechile!”,se exprima arhiepiscopul Tomisului, în 2023. 
 
Oficialii se tem de o supraîncărcare a rețelei energetice naționale. Ce ne recomandă Comandamentul de Vară pentru Sectorul Energetic

Sfaturile date de IPS Teodosie enoriașilor, de-a lungul timpului, fie în emisiuni radio sau tv, fie cu alte ocazii au fost urmate de un val de reacții în mediul online, care mai de care mai diverse. Nici media nu a rămas "imună" la învățăturile Arhiepiscopul Tomisului. De această dată, înaltul ierarh a sfătuit recent o femeie care a spus că a fost abuzată psihologic de soț că aceasta „trebuie să își ducă crucea” și să se roage ca Dumnezeu ”să-i suplinească” bărbatului empatia. Prețioasa îndrumare a primit-o în cadrul unei emisiunii radio. 

”După mulţi ani de căsătorie s-a întărit convingerea că cel de lângă mine nu are empatie, aş putea spune că am fost abuzată psihologic. Din cauza lipsei de empatie, în momentele de bucurie, el mi-a adus supărare imediată, iar în momentele în care aveam nevoie de sprijinul lui moral, nu m-a susţinut. Există vindecare? Care este soluţia?”, au fost întrebările adresate de o femeie arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, la un post local de radio.

IPS Teodosie răspunde, cu regularitate, întrebărilor enoriaşilor, la această emisiune.
„Trebuie să îți duci crucea”, a fost răspunsul lui Teodosie.

„Poate exista şi vindecare, dar dumneata, care ai primit taina cununiei, trebuie să-ţi duci crucea, să te rogi să suplinească Dumnezeu această lipsă de empatie, pentru că ai un legământ. Soluţia este să nu vă despărţiţi, vindecarea o dă Dumnezeu”, a subliniat Arhiepiscopul.

Țeapa de care au parte turiștii români odată ajunși pe litoralul bulgăresc. Ce uită autoritățile să informeze. „Nu ne interesează, la noi trebuie să știi legea”
Mai multe articole despre:
ips teodosie vasile banescu boala pacat cruce bor