Variola maimuței nu e motiv de îngrijorare pentru OMS. Ce spunea organizația despre COVID, în martie 2020
Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă precauție și măsuri de siguranță în privința variolei maimuței, dar nu consideră că există motive de îngrijorare și nu se poate face nicio comparație cu viteza de răspândire și mortalitatea virusului care a provocat pandemia COVID.
''Nu este o boală în legătură cu care publicul larg ar trebui să se îngrijoreze. Nu se compară cu Covid'', a precizat experta OMS Sylvie Briand cu prilejul unui briefing destinat ţărilor membre OMS desfăşurat vineri în Geneva, informează DPA, citat de Reuters.
Cu toate acestea, ţările ar trebui să raporteze rapid infectările şi să-i izoleze pe cei afectaţi. OMS estimează că majoritatea cazurilor vor fi uşoare. Cu toate acestea, femeile însărcinate, copiii şi persoanele cu un sistem imunitar slăbit prezintă un risc mai ridicat de a dezvolta o infecţie severă.
''Avem o fereastră de oportunitate pentru a stopa transmiterea acum'', a spus Briand. Este neclar însă cât de mari sunt stocurile de vaccinuri împotriva variolei, care ar trebui totodată să fie eficiente şi împotriva variolei maimuţei, a spus ea.
OMS estimează că numărul cazurilor va continua să crească. Cazuri de variola maimuţei au fost depistate până acum în peste 20 de ţări, a mai precizat organizaţia.
''În acest moment, nu ştim dacă vedem doar vârful aisbergului'', a spus Briand. Până în prezent, nu există dovezi clare în ceea ce priveşte cauza evoluţiei actuale a focarului.
În 2020, la mai puțin de 2 luni de la raportatea primului caz de COVID-19 în Europa (24 ianuarie - Franța), Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că răspândirea rapidă și virulența bolii o încadrează în categoria pandemiilor.