MENIU

Variola maimuței ajunge în mai multe țări din Europa - Polonia confirmă primul caz: Pacientul e în spital

Variola maimuței ajunge în mai multe țări din Europa - Polonia confirmă primul caz: Pacientul e în spital

Polonia a anunțat vineri că are primul caz confirmat de variola maimuței. 

Polonia a înregistrat primul său caz de variola maimuței, a confirmat Ministerul Sănătății.

Polonia „a avut aproximativ zece cazuri suspecte de variola maimuței”, a anunțat ministrul polonez al sănătății, Adam Niedzielski, potrivit presei poloneze.

„Probele sunt testate, iar astăzi, 10 iunie, avem primul caz confirmat”, a spus ministrul.

Pacientul infectat se află în prezent în izolare la spital într-o locație ce nu a fost făcută public. Singura informație legată de pacient dată de autorități a fost aceea că nu este vorba de un cetățean polonez.

Până în prezent, au fost peste 1.000 de cazuri de variola maimuței raportate la Organizația Mondială a Sănătății în focarul actual, în afara țărilor din Africa unde se răspândește mai frecvent. Un prim focar a fost în Regatul Unit la începutul lunii mai, apoi s-a răspândit în cel puțin 30 de țări.

Simptomele includ febră, dureri de cap și o erupție cutanată care începe pe față și se extinde în restul corpului. Cazuri de infecție cu virusul variola maimuței au fost înregistrate recent, printre altele, în Germania, Elveția, Spania, Belgia, Italia, Portugalia, Marea Britanie, Austria și Suedia.

Variola maimuțelor se răspândește prin contact strâns și a fost depistată pentru prima dată la maimuțe, apare mai ales în vestul și centrul Africii și se răspândește doar ocazional în alte zone.

Virusul varilei maimuțelor a fost descoperit la maimuțele de laborator în 1958, iar de atunci diferite specii de animale, inclusiv veverițe și șobolani, au fost identificate ca fiind sensibile la acesta. Țările din Africa s-au confruntat cu focare sporadice de variolă a maimuțelor de când virusul a fost descoperit pentru prima dată la oameni în 1970. În Nigeria, a existat un focar în curs din 2017.