Varianta Delta împarte Europa în două. Ce țări au reintrodus RESTRICȚIILE și cât de aproape suntem de o CRIZĂ de proporții
Varianta Delta a COVID-19 - care este extrem de contagioasă şi care a dus deja la o creştere a ratelor de infecţie la cel mai înalt nivel din ultimele luni de zile - dă peste cap atât previziunile economiştilor care erau pregătiți să îşi actualizeze previziunile pentru creşterea europeană, cât și politica de relaxare a măsurilor luată de statele europene. Drept urmare, mai multe țări iau acum în calcul reintroducerea restricțiilor pentru a preîntâmpina un val 4 al pandemiei de COVID-19 mai virulent decât valurile precedente.
Vineri, Germania şi Franţa şi-au avertizat cetăţenii să evite călătoriile în Spania, acolo unde rata infectare cu noul coronavirus a devenit cea mai mare din Europa continentală, lovind puternic sectorului turistic chiar la începutul sezonului de vară, relatează Știri Diaspora.
Olanda a anunțat, la rândul său, la finalul săptămânii trecute, că va reintroduce restricţiile în restaurante, baruri, cafenele, cluburi de noapte şi evenimente live. Anunțul vine la doar două săptămâni de la ridicarea restricțiilor, fiind făcut pe fondul unei creşteri de peste zece ori a ratei de infectare.
Cipru a reintrodus, de asemenea, regulile cu privire la numărul de persoane permise în localurile de ospitalitate şi divertisment săptămâna trecută, după ce rata zilnică de infectare cu virusul SARS-CoV-2 a atins un nivel maxim pentru anul acesta.
Portugalia a luat și ea măsuri, astfel că turiştii trebuie să fie vaccinaţi, să facă un test negativ sau să fi trecut recent prin boală pentru a putea rămâne în hotelurile sau pentru a mânca în restaurantele din multe zone.
Pentru a confirma, parcă, temerile tuturor, Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor a anunțat, la finaul spătămânii trecute, că rata săptămânală de infecţie cu Covid-19 pentru UE şi Spaţiul Economic European a crescut la 51,6 la 100.000 de persoane, faţă de 38,6 săptămâna precedentă.
În plus de asta, previziunile sunt cât se poate de subre, și asta deoarece se estimează că rata infectării va depăşi 90 la 100.000 de oameni în patru săptămâni.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană şi-a ridicat previziunile de creştere economică a UE în 2021 la 4,8%, după o contracţie record de 6,2% anul trecut. Paolo Gentiloni, comisarul european pentru economie, a declarat că prognozele UE nu au avut în vedere perspectiva unui nou val declanşat de varianta Delta.
Printre economişti părerile sunt împărțite. Optimiştii se bazează pe faptul că majoritatea infecţiilor cu tulpina Delta s-au manifestat printre persoanele mai tinere, care sunt mai puţin susceptibile de a se îmbolnăvi grav. Spitalizările şi decesele cauzate de virus rămân foarte scăzute, spun ei, în timp ce peste 44% dintre adulţii din UE sunt complet vaccinaţi.
„Datorită progresului rapid al vaccinării, considerăm încă puţin probabil ca ţările să fie nevoite din nou să impună restricţii serioase activităţilor economice”, a spus Kallum Pickering, economist la Berenberg.