MENIU

Vânzările de discuri vinil au atins un nou record în 2021, propulsate de ABBA si Adele

ABBA a stabilit noi recorduri

Vânzările de discuri vinil au atins anul acesta un nou record, ajungând la cifre nemaiatinse de 30 de ani. Printre hiturile de vânzări ale anului se află Adele, dar și noul album al veteranilor ABBA. Ca o ironie, vânzările de CD-uri, suportul care a detronat vinilul la sfârșitul anilor '80, au continuat să scadă. 

Edițiile pe vinil ale albumelor lansate de Adele, ABBA și Ed Sheeran au atins vânzări de peste un milion de copii în UK Top Five, lucru care nu s-a mai întâmplat din 1991, potrivit BBC.com.

"Voyage", materialul de comeback al legendarei formații suedeze ABBA, a devenit cel mai bine vândut disc vinil din acest mileniu, în Marea Britanie, cu 29.891 de copii în prima săptămână.

Este al 14-lea an consecutiv de creștere a vânzărilor pe acest segment care a devenit tot mai popular, în special în rândul adulților.  Potrivit surselor din industrie, s-a ajuns în situația ca cererea de tipărire venită de la companiile discografice să depășească de 2 ori capacitatea de producție a fabricilor.  

Și vânarea de casete audio, un alt suport ce părea pe cale de dispariție, a continuat să crească, chiar dacă rămân la o cotă de piață insignifiantă. La final de an se estimează un bilanț de 190.000 de copii, cu 20% peste anul trecut.

Pe de altă parte, vânzările de CD au continuat să scadă, ajungând la valorile din 1988, anul în care a început expansiunea explozivă a formatului digital.