MENIU

Vânzarea insecticidelor pentru deparazitarea animalelor, interzisă în farmaciile veterinare

Numărul intoxicațiilor grave cu insecticide a crescut alarmant în România

Autoritatea Sanitar-Veterinară a propus interzicerea vânzării insecticidelor pentru deparazitarea animalelor în farmaciile de profil, ca urmare a creșterii numărului de copii ajunși la spital după ce au fost spălați cu astfel de substanțe. Măsură a stârnit nemulțumire, în special în rândul locuitorilor din mediul rural, care susțin că le va fi foarte dificil să-ți mai trateze eficient animale și păsările.

În multe farmacii veterinare, deja nu se mai găsesc medicamentele pe care oamenii din zonele rurale le foloseau frecvent pentru a-și trata animalele.

Conform noilor reglementări, tratamentele vor putea fi administrate doar pe baza unei rețete eliberate de un medic veterinar, potrivit BZI

„Aplicarea acestor reguli este posibilă pentru că avem medici veterinari în fiecare comună, iar intervențiile lor la solicitările proprietarilor sunt, în general, prompte”, a declarat Teodor Harabagiu, directorul DSV Botoșani.

Pe de altă parte, fermierii sunt nemulțumiți și spun că numărul veterinarilor este insuficient și că există riscul ca anumite tratamente să nu fie aplicate la timp din cauza întârzierii cu care sunt eliberate rețetele.