O secretară de la Curtea de Arbitraj, învinuită într-un dosar în care este vizată şi Vanda Vlasov
O secretară de la Curtea de Arbitraj a fost pusă sub învinuire pentru fals şi favorizarea infractorului, după ce ar fi întocmit un referat pentru eliberarea unei adeverinţe care să ateste că Mihail Vlasov nu a judecat cauze de arbitraj, în dosar fiind vizată şi Vanda Vlasov, aceasta fiind la DNA.
Nicolae Şaim, avocatul secretarei, a declarat, miercuri, la ieşirea din sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că procurorii fac cercetări într-un dosar care vizează infracţiuni de fals şi favorizarea infractorului.
Avocatul a precizat că procurorii au pus-o sub învinuire pe clienta sa, pentru cele două fapte, întrucât ar fi întocmit un referat necesar eliberării unei adeverinţe prin care să se ateste că Mihail Vlasov, fost preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie şi fost arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional nu judecat cauze la această instituţie.
Potrivit avocatului, documentul eliberat de clienta sa nu este un fals şi nu ar atesta o situaţie nereală, pentru că Mihail Vlasov nu a judecat vreo cauză la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR.
Întrebat dacă dosarul este disjuns din cel al lui Mihail Vlasov, avocatul a spus că nu este o cauză disjunsă. Acesta a precizat în dosar sunt vizate şi alte persoane.
La Direcţia Naţională Anticorupţie este şi fiica lui Mihail Vlasov, Vanda Vlasov, fost prim-vicepreşedinte al Curţii de Arbitraj.
Vanda Vlasov a declarat, la intrarea în sediul DNA, că nu ştie de ce a fost chemată de procurorii anticorupţie şi că în cazul ei nu s-a emis citaţie.
Preşedintele suspendat al CCIR, Mihail Vlasov, a fost trimis în judecată, în 9 aprilie, pentru trafic de influenţă.
Mihail Vlasov a fost denunţat la DNA de omul de afaceri Gheza Iosif Petroczki, de la care ar fi cerut un milion de euro, iar în 18 martie a fost prins în flagrant, într-un restaurant din Bucureşti, după ce ar fi primit de la acesta 200.000 de euro.
Mihail Vlasov, preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României la data faptelor, suspendat din funcţie, a fost arestat preventiv în 19 martie. Din 24 aprilie, Mihail Vlasov este în arest la domiciliu, după ce instanţa supremă a înlocuit măsura arestului preventiv.
Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că la 13 martie, Mihail Vlasov, în calitate de preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a României şi arbitru în cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă Camera de Comerţ şi Industrie a României, a pretins de la un martor denunţător suma de 1.000.000 euro, din care a primit 200.000 euro, la 18 martie 2014.
În schimbul acestor bani, susţin anchetatorii, Vlasov i-a promis denunţătorului că-şi va folosi influenţa pe care a lăsat să se creadă că o are asupra arbitrilor din cadrul Curţii de Arbitraj Comercial Internaţional de pe lângă CCIR învestiţi cu soluţionarea unui dosar în care denunţătorul are calitatea de pârât-reclamant şi că îi va determina pe aceştia să pronunţe o hotărâre arbitrală favorabilă denunţătorului.
Discuţia avută de Mihail Vlasov cu Gheza Iosif Petroczki, într-un restaurant din Bucureşti, în care preşedintele CCIR îi cerea mită un milion de euro, în mai multe tranşe, pentru a-l ajuta să câştige procesul pe care îl avea la Curtea de Arbitraj Comercial Internaţional, a fost interceptată de procurori, potrivit informaţiilor din motivarea deciziei de arestare.
Dosarul de la Curtea de Arbitraj avea ca obiect pretenţiile formulate de SC Infopressgroup SA, care cerea de la Petroczki şi asociatul lui suma de 15 milioane de lei, precum şi cererea reconvenţională având ca obiect de plată suma de 270.000 de euro, potrivit informaţiilor din dosar.