MENIU

Valul 5 Covid, guvernat de obligativitatea purtării de măști FFp2 și 3? Ce spun specialiștii

Varianta Omicron, plus altele nou descoprite, au adus în discuție propunerea ca populația să poarte doar măști de portecție FF2 2 și 3, cu un grad sporit de protecție, cu mult peste cele simple, chirurgicale. Totuși, studiile încă nu relevă că gradul de transmitere a noilor variante de coronavirus ar impune purtarea acestor măști.

Medicul Tudor Ciuhodaru este de părere că măștile, chiar și cele banale, previn infectarea, dar, pentru reducerea numărului de cazuri, prevenția prin testare este cheia.

„Este nevoie de o strategie coerentă, de un plan B bine pus la punct. Nu poți să închizi tot și să vii cu soluții de Evul Mediu. Masca FFP2 și 3 este cea mai uitlă pentru preventia transmiterii virale, dar haideți să vedem ce facem cu testarea și prevenția. Erau 100 de milioane de euro prin care se puteau cumpăra teste. Totuși, e nevoie și de medicamente antivirale care vor reduce presiunea de pe spitale și numărul de internari. La nivel la declarativ lucrurile stau bine și, în prezent, s-a luat contact cu firmele producătoare pentru medicamentele virale și anticorpi monoclonali. Este bine se spus că orice resticție bazată strict pe vaccinare este ilegală. În fond, Certificatul verde arată doar că ești vaccinat, nu că nu transmiți boala”,a  declarat în emisiunea „Newsroom” medicul primar Tudor Ciuhodaru.

Deputatul USR Emanuel Ungureanu consideră că ar fi trebuit ca autoritățile să fi cumpărat măști FFp 2 și 3 pe care să le ofere gratuit.

„Coaliția PSD/PNL este una a lașilor. Îl vedem pe Alexandru Rafila, care nu este un personaj simpatic, cum vine și ne spune că vom avea de doua ori mai multe infectări comparativ cu valul 4. Le aduc aminte că au 75% majoritate în Parlament. Ei ar fi trebuie să cumpere măști FFp2 și să le dea gratuit în școli, la profesori și elevi, nu să constate. Ei doar constantă că va fi mai rău. Ei și-au asumat guvernarea ca să protejeze, nu doar ca să constate”, a declarat Emamnuel Ungureanu în emsiunea „Newsroom”.

Economistul Adrian Negrescu spune că Certificatul verde este un pas în evitarea unei tragedii sanitare, dar și a blocării economiei.

„Devdoi ani de zile așteptăm Certificatul verde, care să dea posbilitatea companiilor să prevină infecțiile în rândul angajaților. Sunt sute de companii care nu mai au agajați pentru că s-au îmbolnăvit. Dacă nu există cadrul legal, nu poți obliga angajatul să se vaccineze. Aici e problema, iar mai apoi putem discuta despre ce tipui de măști trebuie să folosim”, a declarat economistul în emisiunea „Newsroom”.