MENIU

Valeriu Gheorghiță: Vaccinul anti-Covid pentru copii ar putea fi aprobat în 2 luni. Ce ser vor primi

Informații despre vaccinarea anti-Covid a copiilor

Medicul militar Valeriu Gheorghiță a declarat, miercuri, că se așteaptă ca vaccinarea anti-Covid pentru grupa de vârstă 12-15 ani să fie autorizată în următoarele două luni. Precizarea a fost făcută după ce compania Pfizer a anunțat că testele sale au arătat o eficiență a vaccinului de 100% în cazul celor mici. În paralel, a început un studiu și pentru grupa de vârstă 6 luni - 11 ani. 

Gheorghiță, coordonator al campaniei naționale de vaccinare, a precizat că și copiilor li se va administra același număr de doze ca în cazul adulților. În cazul efectelor adverse observate, nu au fost altele decât cele consemnate de producător, în 80% din cazuri fiind vorba despre reacții locale, la locul vaccinării.

”Este o veste foarte bună faptul că acest vaccin își dovedește eficacitatea, siguranța și tolerabilitatea și la grupa de vârstă mai mică de 16 ani. În momentul de față, datele sunt cât se poate de bune. Ne așteptăm ca în următoarele două luni atât FDA (Agenția Americană pentru Medicamente - n.red), cât și Agenția Europeană a Medicamentului să acorde autorizarea de punere pe piață și pentru această categorie de vârstă și foarte probabil că din al treilea trimestru al acestui an vom putea începe vaccinarea și la această grupă de vârstă, așa încât, iată, vom avea primul vaccin care va putea fi utilizat și la grupa de vârstă de peste 12 ani”, a declarat Gheorghiță, la un post TV. 

Citește și: ”Vaccinul anti-Covid pentru copii, mai aproape de realitate. Pfizer spune că este eficient 100% pentru cei între 12 și 15 ani”

Medicul a subliniat că anunțul companiei Pfizer este o veste foarte bună în special pentru copiii care suferă de boli cronice, dar și că imunizarea celor mici va contribui la limitarea consecințelor pandemiei. 
”Va fi un avantaj suplimentar în special pentru copiii care sunt în evidență, din păcate, cu boli cronice, boli care îi expun la un risc crescut de a face forme severe, chiar dacă sunt la o vârstă mică. În al doilea rând, în lumina noilor date, practic putem să avem o șansă în plus la limitarea răspândirii acestei infecții în rândul populației și implicit la limitarea consecințelor pandemiei”, a adăugat coordonatorul campaniei de vaccinare.