Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea împotriva Covid va rămâne voluntară. Ce spune despre administrarea celei de-a treia doze
Medicul militar Valeriu Gheorghiță a dat asigurări că vaccinarea împotriva noului coronavirus va rămâne voluntară. Despre administrarea celei de-a treia doze, coordonatorul campaniei de vaccinare a transmis că momentan nu este luată în calcul.
Întrebat dacă vaccinarea va deveni obligatorie, Gheorghiță a răspuns că ”nu se pune problema”.
Medicul a explicat că declarația președintelui Klaus Iohannis, potrivit căreia nu ar trebui impuse restricții, ”dar vaccinarea da”, a fost un îndemn.
”Este un îndemn la responsabilitate și a conștientiza faptul că prin vaccinare ne putem proteja pe noi și pe cei din jurul nostru”, a spus medicul la un post TV.
Gheorghiță estimează că numărul persoanelor care se vor vaccina va crește într-o lună.
”Strategia în momentul de față s-a bazat, pe de-o parte, pe creșterea conștientizării și a importanței vaccinării și, pe de altă parte, pe luarea unor măsuri restrictive, nefarmaceutice, neavând la îndemână suficiente doze de vaccin care să fie accesibile în mod egal pentru toată lumea. În momentul acesta, cred că doar cine nu vrea nu se vaccinează. (…) Numărul de apeluri telefonice este în creștere, oamenii solicitând informații despre vaccin, despre vaccinare și cum pot să facă să se vaccineze. Cred că discuțiile care sunt în acest moment legate de perspectiva valului patru și de creșterea numărului de cazuri cauzate de infecția cu varianta virală Delta trezesc interesul oamenilor pentru vaccinare”, a spus medicul.
Potrivit acestuia, trecerea prin boală nu oferă o protecție suficientă.
”20-30% din persoanele care au trecut prin boala naturală pot să se reinfecteze cu această variantă Delta”, a precizat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Despre a treia doză de vaccin, Gheorghiță a precizat că momentan nu se ia în discuție introducerea acesteia, strategia urmărită fiind creșterea numărului persoanelor vaccinate.
Medicul a spus că se va folosi o a treia doză numai în cazul în care creşte riscul de îmbolnăvire a persoanelor deja vaccinate.
”Dacă datele ştiinţifice ne arată că, la un an sau mai târziu de un an de zile, eficienţa scade substanţial şi încă avem virus circulant şi încă avem un număr important de persoane nevaccinate şi riscul de îmbolnăvire a celor deja vaccinaţi este crescut, sigur că în momentul respectiv vom proceda aşa cum se cuvine. Însă nu este cazul la acest moment. Datele de eficienţă sunt, în momentul de faţă, cât se poate de bune şi avem deja experienţa ţărilor cu rată crescută de acoperire vaccinală. Este o politică nu doar a României, majoritatea ţărilor pledează pentru aceeaşi abordare, de a creşte numărul celor vaccinaţi în loc de a vaccina aceleaşi persoane cu o a treia doză”, a mai declarat acesta.