Valeriu Gheorghiță: „Suntem cu dozele de vaccin pe fix, cât avem pe stoc, atât facem. 500.000 de persoane, programate până pe 8 februarie”. Ce spune despre livrările Pfizer
Medicul militar Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti COVID-19, a anunțat că, în următoarele zile, rezervele de vaccin vor fi la minimum, dozele fiind „pe fix, cât avem pe stoc, atât facem”. Explicația este că 500.000 de persoane sunt programate pentru prima doză până pe 8 februarie, la care se adaugă și cele pentru rapel, a mai spus medicul, joi seară, la un post de televiziune. Gheorghiță a mai spus că un acces mult mai mare la vaccinare va fi după autorizarea celui de-al treilea vaccin la nivelul Uniunii Europene - AstraZeneca.
„Din 18 ianuarie, numărul persoanelor noi vaccinate a fost de peste 30.000 zilnic. Azi am avut peste 35.000. Am început și rapelul pentru cei din etapa inițială. Asta ne duce la peste 39.000 de doze făcute azi. După ce s-au distribuit dozele pe următoarele trei zile, mai avem 130.000 de doze ce vor fi distribuite zilele viitoare cu tranșele ce vor mai veni, pentru a asigura atât persoanele care mai vin cât și rapelul”, a spus coordonatorul Comitetului Național de Vaccinare, Valeriu Gheorghiță, joi seară, la un post de televiziune.
„Săptămâna viitoare vor veni 180 000 de doze și astfel se regleaza lipsa de săptămâna aceasta”, a mai anunțat Gheorghiță.
Pfizer REDUCE livrările de vaccin în mai multe țări europene. Andrei Baciu, ANUNȚ despre situația României
Anunțul medicului coordonator al vaccinării naționale vine în condițiile în care Pfizer a redus substanțial livrările de doze de vaccin anti COVID-19 în această săptămână pentru recalibrarea liniei tehnologice în vederea creșterii numărului de doze de vaccin fabricate. Pfizer a redus livrările pentru mai multe țări din Uniunea Europeană, printre care și România, care a obținut doar 50% din volumul planificat pentru această săptămână, cealaltă jumătate fiind alocată treptat până la sfârșitul lunii martie, astfel că livrările vor reveni la normal începând de săptămâna viitoare, a declarat pentru Reuters ministrul adjunct al sănătății, Andrei Baciu.
Astfel că „săptămâna viitoare, luni, e preconizată livrarea următoarei tranșe - 180.000. Se recuperează deficitul de săptămâna trecută. Pfizer își onorează livrările săptămânale. Vedem dacă ziua de livrare ramane tot luni, dat fiind că s-a făcut schimbări în producție, pentru a crește nivelul de producție”, după cum a explicat Gheorghiță.
Câți români se vor vaccina în perioada următoare și câte doze mai primește România
„În acest moment sunt aproape 500.000 de programări până pe 8 februarie, pentru prima doză de vaccin, la care se adaugă și persoanele care trebuie să facă a doua doză. (...) Practic, suntem cu dozele pe fix, cât avem atâtea facem. (...) La sfârşitul primei săptămâni din februarie, practic, vom fi aproape cu stocul la zero. Căt avem pe stoc, atât folosim. (...) Până pe 15 ianuarie, când, practic, a inceput rapelul, a inceput pe 17 ianuarie, aveam aproximativ 170.000 de persoane”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.
Pfizer REDUCE livrările de vaccin în mai multe țări europene. Andrei Baciu, ANUNȚ despre situația României
Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunțat că „în prima săptămână din februarie vor veni peste 160.000 de doze. (...) Depindem de contractul cu Uniunea Europeană. Ne așteptăm ca la sfârșitul acestei luni (ianuarie - n.red.), să fie aprobată AstraZeneca (vaccinul anti COVID-19 - n.red.). Dacă intră în derulare în calendarul de livrare, undeva pe la mijlocul lunii februarie, ar duce la cresterea numărului de persoane vaccinate”.
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a mai spus că odată cu autorizarea vaccinului de la AstraZeneca va crește considerabil accesul oamenilor la imunizare.
„Comisia Euroepană a încheiat un contract cu Astra (AstraZeneca - n.red.) de 300 de milioane de doze ,care poate fi crescut cu inca 100 de milioane. Partea României este de 4,3%, dar depinde.... (...) Nu avem un calendar oficial trimis către România. După autorizarea Astra (a vaccinului AstraZeneca - n.red.), vom putea reface estimarile vizavi de ritmul de vaccinare, pentru a avea oamenii un mai mare acces la vaccinare”, a explicat Valeriu Gheorghiță.