Valeriu Gheorghiță, precizări despre scăderea anticorpilor după vaccinare: Nu înseamnă neapărat reducerea protecției
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a explicat, miercuri seară, de ce la unele persoane scade nivelul anticorpilor dobândiți după imunizarea împotriva virusului Sars-Cov-2 și în ce mod influențează acest lucru gradul de protecție. Medicul militar a vorbit și despre eficiența vaccinurilor în ceea ce privește riscul de spitalizare sau deces..
Gheorghiță a spus că pierderea anticopilor este un fenomen natural, care nu duce neapărat la scăderea protecției.
”Scăderea anticorpilor este, practic, un fenomen natural pe care îl întâlnim după orice tip de vaccin, după orice tip de răspuns imun, indiferent că vorbim de un răspuns imun după boală sau după vaccinare, însă acest lucru nu înseamnă neapărat scăderea protecției.
Pentru că, pe de-o parte, noi, când facem aceste analize obișnuite de laborator, determinăm anticorpii totali împotriva proteinei Spike și nu acei anticorpi neutralizanți care sunt, de fapt, importanți pentru protecție, pentru neutralizarea virusului, avem răspuns imun de tip celular și mai avem ceva foarte important, răspunsul imun de memorie. Practic, la reîntâlnirea cu microorganismul, în speță cu virusul SARS-COV-2, organismul produce într-un timp foarte scurt anticorpi suficienți”, a explicat medicul la un post TV.
Coordonatorul campaniei de vaccinare a admis că există riscul ca persoanele vulnerabile să dezvolte forme mai severe ale bolii, însă a reiterat că, potrivit celor mai recente studii, vaccinurile reduc semnificativ riscul de spitalizare și de deces.
”Sunt expuneri naturale pe care le facem și care, practic, au rolul de a menține, de a ”boosta” răspunsul imun în mod natural. Dar persoanele vulnerabile, persoanele vârstnice pot să dezvolte forme simptomatice și unii chiar pot să dezvolte - sunt situații rare - în care, vaccinat fiind, poți să dezvolți o formă destul de serioasă de îmbolnăvire. Cu toate acestea, datele actuale, inclusiv pentru varianta Delta, arată o protecție de peste 90% față de riscul de internare și față de deces, indiferent de tipul de vaccin de care vorbim”, a mai spus Gheorghiță.