MENIU

Valeriu Gheorghiță: „Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca”

Vaccin AstraZeneca/foto: Profi Media

Managerul Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a precizat, la un post de televiziune, că în România nu au fost raportate cazuri de tromboze după vaccinarea cu serul AstraZeneca. Vorbim până în prezent de aproape 400.000 de oameni inoculați cu vaccinul anglo-suedez.

Valeriu Gheorghiță: „Noi nu avem reacţii, evenimente trombotice raportate. Nu avem în România cazuri de tromboză cauzată de vaccinul de la AstraZeneca. (...) Noi trebuie, de asemenea, să luăm în calcul nu doar datele din România, ci datele de la nivel european, care sunt mult mai reprezentative. Vorbim de peste 34 de milioane de persoane vaccinate în Marea Britanie şi Europa şi au fost raportate şi analizate în detaliu, circa 222 de cazuri de asemenea evenimente trombotice.

Cred că este important, de asemenea, să înţelegem că frecvenţa evenimentelor trombotice nu este, în general, mai crescută decât ce se regăseşte în populaţia generală nevaccinată, dar, într-adevăr, strict pe aceste localizări particulare – tromboze de sinus venos cerebral, tromboze de circulaţie venoasă abdominală – există acest semnal că avem o frecvenţă uşor mai crescută faţă de ceea ce se regăseşte în populaţia generală şi oamenii, de fapt, trebuie să fie informaţi de acele semnale de alarmă.”

Vaccinarea cu AstraZeneca va continua în România

Gheorghiță a declarat, joi, într-o conferință de presă, că a fost identificată o posibilă relație de cauzalitate cu formarea de cheaguri de sânge.„Agenția Europeană a Medicamentului a confirmat că raportul beneficii-risc rămâne pozitiv. EMA a identificat o posibilă relație de cacuzalitate cu formarea de cheaguri de sânge”, a  precizat colonelul Gheorghiță.

„Este foarte important să se continue vaccinare cu toate serurile disponibile pentru a opri efectele negative ale acestei pandemii. Se continuă vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca pentru toate grupele de vârstă. Persoanele care au făcut prima doză de AstraZeneca, la rapel se vor vaccina tot cu AstraZeneca. Persoanele care au dezvoltat tromboze au contraindicații de vaccinare”, a punctat Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului Naţional de conducere a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19.

Mai multe articole despre:
astrazeneca vaccin covid 19 valeriu Gheorghita