MENIU

Valeriu Gheorghiță laudă vaccinarea progresivă anti-COVID-19 la copii - Ce spune despre tinerii cu boli cronice

Valeriu Gheorghiță, șeful CNCAV

Medicul Valeriu Gheorghiță laudă creșterea „progresivă” a vaccinării la copii și tineri în această perioadă. În același timp, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 menționează că în acest moment este „insuficient” procentul de imunizare în rândul copiilor: 15% care au primit prima doză, în comparație cu cei din țările din vestul Europei - 50% cu prima doză. 

„M-am uitat pe ultimele 30 de zile la persoanele vaccinate cu prima doză de Pfizer. Sunt vaccinați 69.000 de oameni cu prima doză în ultimele 30 de zile, aproape 25% dintre aceștia sunt copii cu vârsta cuprinsă între 12 și 19 ani, 55% din acest grup de 12-19 ani fiind copii între 12 și 15 ani. Am observat o creștere progresivă a tinerilor și a copiilor care se vaccinează în această perioadă, chiar comparativ cu adulții care au ales să se vaccineze cu Pfizer. (...) Avem aproximativ 200.000 de copii și adolescenți, între 12 și 19 ani care au primit cel puțin o doză de vaccin. Raportat la numărul de copii eligibili, vorbim de aproape 15% procent de acoperire vaccinală cu cel puțin o doză”, a declarat Valeriu Gheorghiță, luni seară, la o televiziune de știri.

Medicul spune însă că este "clar insuficient" procentul de vaccinare în rândul copiilor, el arătând că în alte ţări din vestul Europei peste jumătate dintre copiii între 12 şi 17 ani au primit cel puţin o doză de vaccin. În plus, acesta a menționat că există "recomandarea foarte clară" ca tinerii cu boli cronice - obezitate, diabet, boli renale şi alte tipuri de afecţiuni - să se imunizeze prin vaccin. 

„Trebuie să ne raportăm la tipul de vaccin care este recomandat acestei grupe de vârstă, de la 12 până la 18 ani. Știm că avem două vaccinuri autorizate Pfizer și Moderna. Însă este clar insuficient. Dacă ne uităm la țările din vestul Europei, unde peste 50% din copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au primit cel puțin o doză de vaccin, este clar că este insuficient în momentul de față”, a mai explicat Gheorghiță.

Medicul militar a mai spus că vaccinarea redusă și începerea școlii cu prezență fizică va duce, inevitabil, la creșterea îmbolnăvirilor la copii, care vor ajunge, în număr mare în spital, dar mai ales la ATI cu forme severe.

Valeriu Gheorghiță, avertisment tulburător: Va creşte numărul de copii internaţi cu COVID-19 în spitale, inclusiv în Terapie Intensivă - este o realitate...