MENIU

Valeriu Gheorghiță, despre Valul 4: „Suntem pe o creștere lentă a numărului de cazuri. Urmează o creștere exponențială”

Valeriu Gheorghiță - președintele Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19

Valeriu Gheorghiță - președintele Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 atrage atenția că în momentul de față că suntem pe o creștere lentă a numărului de cazuri de coronavirus, urmând o creștere exponențială.

„Cifrele arată bine, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să fim preocupați sau să nu luăm în serios toată această situație. Când vorbim de faptul că arată bine cifrele, ne uităm la valorile absolute, la numărul absolut de cazuri care se raportează în fiecare zi și dacă ne uităm la 175 de cazuri, comparativ cu câteva mii de cazuri pe care le-am avut în valul precedent în fiecare zi, putem să spunem că situația este foarte bună.

Măsurile încă nu au fost agreate în formă finală și încă mai există o perioadă rezonabilă de timp pentru definitivarea planului, dar cu siguranță va fi o cale de mijloc”, a declarat Valeriu Gheorghiță, marți seara, la un post TV.

„Noi trebuie să ne uităm la ce se întâmplă în restul țărilor europene și acolo observăm categoric o creștere importantă a numărului de cazuri. Practic, la nivel european s-a ajuns la circa două treimi din vârful valului precedent, deci practic vorbim de un val 4 în majoritatea țărilor europene. În ceea ce privește măsurile care au ca scop controlarea răpândirii infecției SARS-CoV-2, aici cred că România poate este țara cu cele mai relaxate măsuri din acest punct de vedere și este ca urmare a evoluției epidemiologice favorabile. Era până la urmă un obiectiv dorit și un obiectiv așteptat de toată lumea”, a mai spus acesta.

Valeriu Gheorghiță: „După o creștere lentă, progresivă, urmează o creștere exponențială”

„În același timp trebuie să ne uităm la tendința de evoluție și cred că este cât se poate de evident în momentul de față că suntem pe o creștere lentă a numărului de cazuri. Așa se întâmplă de fiecare dată după o creștere lentă, progresivă, urmează o creștere exponențială. Crește acest rezervor de virus și cu cât mai multe persoane pozitive, timpul de dedublare și timpul cazurilor secundare va crește exponențial”, potrivit lui Valeriu Gheorghiță.